Općina Orašje, kao malo koja bh. općina, ima gotovo idealan geoprometni položaj jer je praktično naslonjena na granicu s Republikom Hrvatskom, ujedno Europskom unijom, piše Večernji list BiH. U blizini se nalaze važne prometnice koje vode preko autoceste prema Zagrebu i Beogradu, ili pak prema unutrašnjosti BiH do Tuzle i Sarajeva.

Ove godine filmski festival u Orašju “Dani hrvatskog filma” po prvi puta izostavili su tradicionalni prateći sadržaj – vožnju glumaca i svih filmaša skelom. Priroda je, ipak, nadjačala jer kišovito i hladno vrijeme ipak je pripremljenu skelu ostavilo na čekanju do iduće godine. No, fešta je ipak održana za glumce na ranču uz Savu. Upravo takav ambijent iskoristili smo za nekoliko razgovora na temu filma i festivala u Orašju.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u subotu ( 02.09.2017. godine) svečano je u Orašju otvorio manifestaciju 22. „Dani hrvatskog filma“. Svečanosti su nazočili brojni visoki dužnosnici i osobe iz javnoga života dvije susjedne države. Uz ostale bio je nazočan i predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Međudržavni pogranični projekt pod imenom “Investin Lipik, Orašje & Garešnica” - “Investin LOG”, koji financira Europska unija s 85% sredstava, poziva zapravo na investiranje u ta tri grada u BiH i RH. Ukupna vrijednost projekta je 731.906,95 eura. Općina Orašje, kao njegov nositelj, i partneri Grad Lipik te Poduzetnički centar Garešnica sufinanciraju taj projekt u iznosu od 15% (109.786,06 eura).

Provedba projekta počela je 1. srpnja ove godine, a ukupno bi trebao trajati 28 mjeseci.

Održan je i prvi sastanak Zajedničkog upravljačkog tima za provedbu u prostorijama Gradske uprave Garešnice. Detaljno su prezentirane sve projektne aktivnosti, usuglašena metodologija upravljanja projektom, potvrđene su uloge i obveze svih partnera, dogovoren način komunikacije te je i formalno uspostavljen Zajednički upravljački tim za provedbu projekta. - Teritorijalna suradnja jedan je od ključnih ciljeva kohezijske politike i upravo su zato projekti prekogranične suradnje vrlo važni te imaju jako veliki potencijal.

medjunarodni potencijal

U ovom programskom razdoblju čak je 10 puta više sredstava nego u prošlom i to se mora kvalitetno iskoristiti - kazala je o tom projektu ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Projekt “Investin Lipik, Orašje & Garešnica” - “Investin LOG” provodi se u okviru programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020.

Opći cilj projekta je doprinijeti održivom gospodarskom razvoju i povećanju zaposlenosti stvaranjem učinkovitog poduzetničkog ekosustava u prekograničnom partnerskom području (Orašje, Garešnica, Lipik), a njegovi su specifični ciljevi unapređenje strukture i kvalitete poslovnih usluga u poduzetničkim potpornim institucijama prekograničnoga partnerskog područja i povećanje konkurentnosti i rasta MSP-a u prekograničnom partnerskom području.

Projekt “Investin LOG”, uz obuke, sastanke, međudržavnu suradnju i razmjenu iskustava, omogućit će općini Orašje, između ostalog, dovršetak opremanja i izgradnje zgrade Centra za poduzetništvo, informatičku opremu, dizajniranje, konstrukciju i instalaciju billboarda za Poduzetničku zonu, kao i jednog digitalnog billboarda.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić

U petak 1. rujna 2017. godine na rotoru ili kružnom toku u blizini zgrade Vlade Županije Posavske u Orašju, postavljena je skulptura „Posavka na biciklu“ koju je izradio Anto Jurkić kipar iz D. Tramošnice, a izradu kipa odobrila je vlada ŽP na 70 sjednici održanoj 20 lipnja 2017. Kip je naručen s ciljem očuvanja tradicionalnih vrijednosti posavskog kraja, a izrada je koštala 32 tisuće KM.

Maid Hećimović iz Orašja potvrdio se kao odličan glazbenik, a ovoga puta i kao humanist. S gospodarstvenikom Dragom Živkovićem, vlasnikom tvrtke Maxi Orašje, organizirali su nezaboravnu večer, prije svega za Udrugu osoba s posebnim potrebama “PUŽ” (Put u život) Orašje, zbog kojih je i napravljen izniman događaj što je okupio Posavinu s lijeve i desne strane Save, uz čiju je obalu i napravljen koncert.

More Articles ...