Svidjela mi se misao A. Schopenhauera koji je rekao;“Kad dođe veselje u liku Božića otvorimo mu sva vrata i prozore, jer Božić nikad ne dolazi u krivom trenutku." Istina je! Ovu misao želim utkati u sljedeće retke, jer mi govori o naravi Božića koji dolazi na sva vrata i prozore čovjekova srca i života.

 U pred božićnom smo vremenu. U predblagdanskoj groznici smo i mučimo se kako uljepšati svoj dom.? Kako okititi jelku? Užurbani smo. Puni smo briga i one nas opterećuju. Pitamo se kojim putem krenuti i što prije učiniti. Mučimo se. I ništa mukom ne rješavamo. Stoga predlažem: odložimo svoje brige na trenutak. Ulijepšajmo svoj dom, potom krenimo zajedno s mudracima. Krenimo ugrađivati sebe u mir Betlehemske noći.

Kada Isus ugleda mnoštvo, sažali se nad mnoštvom jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima: ''Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju. Potom, dozva dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima, da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć. Tu dvanaestoricu pozva imenom, posla ih i uputi kamo će ići riječima; ''K poganima ne idite i ni u koji samarijski grad ne ulazite!

Zauzmite se za slavu Božju, za spasenje Vaše duše, Vaše obitelji i dragih vaših bližnjih.
Eto, novorođeno Djetešce želi od Vas da iskoristite one talente koje Vam je u obilnoj mjeri udijelila njegova dobrota.
(iz pisma svete Marije De Mattias, br. 37)

Vjerujem da vas zanima kako je nastala legenda božićnog drvca. Zatim gdje se i na koje sve načine i u kojim državama kiti i priprema božićno drvce. Dragi čitatelju, vjerujem da će vas zanimati sljedeće tumačenje stoga ću pokušat ukratko objasniti kako je nastala, ova tako nam draga tradicija.

Poštovani i dragi čitatelji Posavina.org portala! I u ovom mučnom, teškom i neizvjesnom vremenu, u vremenu koje nas poziva na razmišljanje i dublje ulaženje u sebe, svoju nutrinu, dušu i život, svaka osoba ima poslanje, prepoznati Krista patnika u osobi koja je pored, uz nas i zajedno s nama korača istim putem. Uzmimo u obzir i vrijeme u kojemu živimo, osobe s kojima komuniciramo i koje nam Gospodin šalje na putove života, svakomu od nas, baš kao što je činio i u životima svetaca a ja ću za primjer uzeti, jednu, u svoje vrijeme, hrabru i veliku ženu, sv. Marije De Mattias, koja je u svoje vrijeme činila čuda a to čini i danas iz Neba, baš kao i svi svetci kojima se utječemo.


Poziv adventa, je i na uzajamnu dinamiku povjerenja, dubinu ljubavi, vjere i nade. Odlomci Svetog Pisma – misnih čitanja kroz advent su direktni poziv upućen tebi i meni – dođi bliže k meni i budi moje svjetlo, nada, mir, povjerenje i ljubav. To je Božji poziv tebi i meni. Dakle, imaš veliki razlog – i ovaj advent biti svijeća koja gori polako. Predlažem ti prijatelju - budi četiri svijeće koje predstavljaju advent.

Dragi čitatelji i prijatelji ovoga portala! S pravom se smijemo upitati što je to Božić? Što je za mene Božić? Dakle, slobodno smijem reći, Božić je dan radosti. Upravo zato velika mi je radost i čast danas, na ovaj veliki dan, putem Posavina.org portala biti pisana riječ, čestitka i glas u vašim domovima. Stoga svima vama koji ste blizu ili daleko, vašim obiteljima,  iskreno želim reći sretan i blagoslovljen Božić i sveto Porođenje  Isusovo!

Poštovani čitatelji, pokušajmo na trenutak u ruke primiti sv. Pismo te usput bar malo „ svratiti“ k Luki evanđelisti koji u Pismu (11.1-4) želi dočarati kako i nas zapravo Isus želi naučiti ili bolje reći učiti, kako treba moliti? Što to znači? Dok sam razmatrala ovaj tekst Pisma, čini mi se kako Isus, sa svakim želi osoban pristup, kontakt, komunikaciju i osoban susret. Zašto? Jednostavno, želi te naučiti moliti, jer, važan si mu! A Isus je uvijek direktan i jasan. Sjećate se, rekao je; «Kad molite, govorite». Oče! Sveti se ime tvoje! Što u prijevodu znači, Oče velik si, tajanstven i moj pravi Otac.

Poštovani čitatelju, ušli smo u korizmu, u vrijeme koje i mene i tebe pita, tko je tvoj bližnji? I što mi je činiti, posebno u korizmi u vremenu pokore i odricanja? Na ovo pitanje, odgovor sam potražila u sv. Pismu, iz Lukinog evanđelja u odlomku (Lk 10. 25-37), gdje se Isus, služi prispodobom, u kojoj mu je neki pismoznanac postavio pitanje, da bi ga iskušao: „Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?“ A on mu reče: „U Zakonu što piše? Kako čitaš?“ Pismoznanac odgovori: „Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!“ Reče mu na to Isus: „Pravo si odgovorio. To čini i živjet ćeš.

Poštovani čitatelji, s pravom se pitamo ponekad a možda čak i često, pogotovo kada je teško, što je život? Što je to misterij koji nas uvodi i vodi u susret životu? Zanimljivo je „zaviriti“ i pogledati što su o misteriju života pisali, svjedočili i govorili, veliki ljudi?

More Articles ...