24.06.2021.su ravno dva desetljeća uspješna rada Garevačkog portala (GIP). Ovo je jedan od rijetkih posavskih portala koji djeluje ne samo informativno već i humanitarno u vidu Udruge garevačkih prijatelja. Vodi ih izreka “Lakše je darivati nego tražiti”. U proteklim godinama prikupili su 114.797 CHF, 8065 eura, 24.800 kuna i 7010 KM, ukupno 229.831 KM, i usmjerili u humanitarne akcije.

TOLISA/DOMALJEVAC- Posavske župe Tolisa i Domaljevac bile su u znaku radosti mladih koje je značajno protekle više od godinu dana umanjilo korona doba. U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi Prvu svetu Pričest primilo je 45, a u župi Svete Ane u Domaljevcu devet djevojčica i dječaka.

ORAŠJE - Za glazbu kažu da je poezija zraka, jer nije je zahvalno opisivati, ali kada je mlada i talentirana 19. godišnja glazbenica Tea Dominković iz Tolise u pitanju, može se bar približiti njenim riječima: Glazba me nadahnjuje, daje mi krila, potiče let moje mašte, utjelovljenje je svega što je lijepo i uzvišeno.

ODŽAK - Posavsko područje po mnogo čemu je kroz povijest poznato. Novije vrijeme izdvaja Posavinu kao područje koje se nadljudskim naporima obranilo sa toliko srčanosti i domoljublja, koje ne bilježe ratni analitičari svijeta. I u drugim segmentima života mogli bi Posavinu izdvajati kao posebvno podneblje vrijednih ljdi koji iznimno vole svoj kraj, posavsku ravnicu, ali i svoj poseban govor, jer posavljaci u svakodnevnom govoru koriste mnoge riječi koje na drugim područjima uopće ne postoje.

Memorijalnim odbojkaškim turnirom "Čarli-Žiri", spomen na vrsne odbojkaše koji su život izgubili u Domovinskom ratu, „Dani Tolise“ pokazujemo kako i sportskim sadržajima želimo očuvati glavnu nit manifestacije, sa najvećom ljubavlju baštiniti sve što je najvrijednije u našem toliškom kraju, kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Daniel Dominković otvarajući 15. odbojkaški turnir.

U izdanju Franjevačkog samostana u Tolisi i Zaklade "Terra Tolis", iz tiska je izašla knjiga „Pričam ti priču“ autora fra Zvonka Benkovića izbor iz usmene književnosti toliškoga kraja. Knjiga ima preko petsto priča, bajki, mitova, legendi, igara i pjesama koje govore o bogatstvu usmene književnosti posavskoga kraja. U okviru manifestacije „Dani Tolise“ na sinoćnjoj (utorak 08.06.) večeri otvorenja 15. Dana Tolise promovirana je taj novi književni uradak fra Zvonke.

Braniteljska Zemljoradnička zadruga “Posavina plod” Orašje iz godine u godinu potvrđuje kvalitetom i ekološkim uzgojem svoje mjesto na neumoljivom poljoprivrednom tržištu povezujući se s uglednim hrvatskim tvrtkama Podravkom i Konzumom. Svake godine bilježe se pomaci u proizvodnji.

Na kraju svibanjske pobožnosti i svetkovinu Presvetoga Trojstva te Dan Hrvatske državnosti služena je komemorativna Sveta misa povodom 76 obljetnice stradanja nedužnih žrtava mučilišta Burića štale i tog posavkog kraja. Ovo je tradicija koja se neprekidno održava od 2005. godine i manifestacija „Dana sjećanja“ i molitve za sve ne dužne žrtve Burića štale u Garevcu koja se svake godine održava zadnje nedjelje u mjesecu svibnju.

Obrti su nastajali i razvijali se kao prijeka potreba vremena i života ljudi, a onda s godinama stare zanate, kao i sve, polako potiskuju nove tehnologije. Ipak, neki su se zadržali i danas, kao što je košaraštvo - sa stogodišnjom tradicijom u Posavini. Štoviše, Posavina se pozicionirala i na mapi Europe kao značajan prostor košaraštva.

More Articles ...