Glazba nadahnjuje cijeli svijet, svemu što postoji daje poseban polet, nadahnjuje, pridonosi poletu mašte, a mladi glazbenici iz oraške glazbene škole postigli su sjajan uspjeh na šestom Internacionalnom festivalu muzike "Primavera", jednom od najznačajnijih glazbenih događaja regije.

O bolesti raka dojke, tihom ubojici žena, u Posavini se, kao uostalom i na drugim prostorima na tu temu oduvijek pričalo tiho i ispod glasa, sve dok glasno o svojim tegobama nisu progovorile žene Orašja, a onda su im pridružile i žene iz ostale dvije općine Županije Posavske, Domaljevca Šamca i Odžaka. Glasno su zajednički progovorile kroz Udruženje „Narcisa“. U taj put prema javnosti povela ih je dugogodišnja predsjednica udruženja Valentina Halilović koja je i sama prošla šokantni trenutak kojeg se i danas dobra sjeća.

Utakmicom u sportskoj dvorani u Orašju na domaćem terenu HOK Domaljevac je svladao ekipu OK Radnik Bijeljina te time izborio plasman u polufinale prvenstva BiH u odbojci gdje ih očekuje ekipa OK Mladosti Brčko. Domaći tim je najprije poveo u prvom setu (25:20), da bi gosti OK Radnik Bijeljine u drugom setu izjednačili ( 19:25), u trećem je setu ponovo poveo domaći klub ( 25:20) i u četvrti pobjedonosni set ponovo je pripao HOK Domaljevcu (25:22).

Živopisno i jedno od najmanjih sela općine Orašje – Kostrč, sa svega nešto manje od tisuću žitelja, veliko je i poznato po mnogo čemu, možda ponajviše po učenim i poznatim u svijetu osobama. Kad se govori naobrazbi i školovanju mještana, Kostrčani uzdignuta čela s ponosom ističu svojih 9 živih svećenika, a donedavno ih je bilo 13. Selo se može pohvaliti i sa 8 doktora znanosti, koji u lijepom svjetlu svijetom pronose ime mjesta u kojem su napravili prve korake i proveli svoje djetinjstvo. Prva područna škola u Kostrču započela je s radom 1971.godine, a danas djeluje kao područna u sklopu OŠ fra Ilije Starčevića Tolisa.

Radni sastanak u Vladi ŽP s predstavnicima HRT-a
Predstavnici HRT-a predvođeni Ivom Kujundžićem, ravnateljem i urednikom programa za Hrvate izvan RH potvrdili opredijeljenost HRT-a za većom medijskom prisutnošću Posavine na video, radijskim kanalima i društvenim mrežama HRT-a.

 Internacionalni susreti motorista u Orašju najdugovječnija je i respektabilna regionalna manifestacija. Ove godine obilježili su dostojno tradicije, tri desetljeća svojeg okupljanja. Okupilo se do sada najveći broj zaljubljenika u dvotočkaše, preko 2.000 motora i duplo veći broj motorista tako da je Oraška Posavina doslovce bila tri dana sa mirisom oktana u zraku. Moto klub „Posavac“ Orašje glavni je „krivac“ svih događanja, klub koji organizira sada već ogroman projekt koji je odavno prešao lokalne i državne granice.

ORAŠJE - Jedan od beskrajnih povoda za dolazak u Posavinu koji nikada neće proći jeste rijeka Sava koja donosi vječnost ovome gradu i posebnost, a ta posebnost koju čovjek uvijek osjeti kada dođe u posavsku ravnicu. Ta je rijeka prijateljica i učiteljica koja nas uči da je prolaznost sastavni dio vječnosti života.

Posljednji turniri za mlađe kategorije odbojkaša koji su održani u Sarajevu potvrdili su kako Posavina ostaje na pijedestalu područja iz kojeg potječu najbolji odbojkaši i klubovi. Domaljevac, Brčko i Modriča tri su središta gdje mladi nastavljaju odbojkašku tradiciju vrhunske odbojke. Nakon gorkog okusa u kojoj je HOK Domaljevcu za „dlaku“ izmaklo zlato, pioniri potvrđuju da su i oni dorasli zlatne tradicije kluba, najtrofejnijeg u Federaciji BiH po broju osvojenih medalja.

U prvoj odbojkaškoj utakmici polufinala HOK Domaljevac dobio je sedmerostrukom državnog šampiona OK Mladost Brčko, i to na njihovom terenu u Brčkom rezultatom 3:1 u setovima (25:16, 24:26, 22:25 i 22:25). Uzvratni susreti je na rasporedu su 6. travnja u sportskoj dvorani u Orašju. Za mnoge, to je bilo iznenađenje jer brčaci su po mnogima bili favoriti. Zlatko Ivić, trener HOK Domaljevca prima ovih dana brojne čestitke za odličnu prikazanu odbojku svojih izabranika.

HOK Domaljevac osvojio je još jedan u nizu povijesnih uspjeha plasmanom u finale KUP-a BiH u odbojci a nakon natječaja kojeg je objavio odbojkaški savez BiH HOK Domaljevac je po prvi puta domaćin je finalne utakmice. Povijesna je to utakmica za klub i općinu Domaljevac Šamac. Zasluženo, svojom respektabilnom igrom i uspjehom kluba iz jedne male sredine koji postiže velike uspjehe zahvaljujući prije svega entuzijazmu trenera Zlatka Ivića ali i uprave kluba skupa sa igračima, Hrvatski odbojkaški klub dobio je domaćinstvo finala Kupa Bosne i Hercegovine.

More Articles ...