Udruga „Marija“ Domaljevac uz potporu općine i sudjelovanje lokalnih obrta svake nedjelje upriliči sadržaje uz svečano paljenje adventskih svijeća. Mise zornice u Posavini draga su tradicija i nezaobilazan dio priprava za Božić. Simboliziraju budnost na koju nas pozivaju čitanja iz Biblije koja se mogu čuti na svetim misama tijekom Došašća, vremenu radosnog iščekivanja Isusovog rođenja, istodobno i pokorničkog vremena.

ORAŠJE - Priprava za Božić zamjetna je i u Posavini, nešto življe i radosnije nego prethodnih godina nakon svih korona ograničenja. Više je i glamura u kićenju po kojemu je poznata Posavina. Postupno se povećava i broj stanovnika jer stiže posavska dijaspora, najviše iz Njemačke, Austrije, Švicarske jer blagdan ne propuštaju provesti u rodnom kraju.

Kopanice su mjesto na istočnom dijelu Grada Orašja, nekako najčešće spominjano po okrutnosti ratnih događanja jer je selo od srpskog agresora bilo okupirano, opustošeno, opljačkano, spaljeno, piše Večernji list BiH. Kopanice i njezini mještani danas se prisjećaju velikog povijesnog datuma iz Domovinskog rata, 25. listopada 1992. godine, kada su postrojbe HVO-a, uz potporu HV-a, u silovitom naletu oslobodile Kopanice.

Svjetsko priznanje, i to najviše koje može primiti medicinska sestra, stiglo je u Orašje u ruke prof. Edine Pačuković, velike humanitarke, profesorice medicinske skupine predmeta u Srednjoj strukovnoj školi i angažirane u Crvenom križu Grada Orašja. Uvijek je bila tamo gdje je najpotrebnija pomoć diljem BiH. Sudjelovala je u brojnim humanitarnim projektima.

GREBNICE- Župna crkva sv. Jakova Markijskog u Grebnicama dobila je jedinstveni, i sigurno jedan od najljepših u regiji oltarski mozaik sastavljen je 100.000 komadića stakla sa otoka Murano u Veneciji. Punu godinu i devet mjeseci radila ga je poznata u svijetu splitska akademska slikarica Ana Marija Botteri, čija se djela nalaze u mnogim zbirkama i muzejima, a izlagala je na 60 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sve izložbe autorica je stavila na čekanju zbog mozaika impozantne veličine od čak 16 m2. rađenim metodom koji se koristio u antičkim vremenima.

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Dražen Barbarić uručenjem diploma diplomantima, prvostupnicima i magistrima socijalnog rada Centra studiranja u Orašju potvrdio je da su studenti valjano svladali zakonom propisani studij, položili sve ispite, svladali program studija i uspješno svoje školovanje priveli kraju.

Posavina je dobila svjetskog prvaka u kickboxingu. Mladi 17. godišnji Teo Grgić iz Potočana kraj Odžaka predstavljajući Bosnu i Hercegovinu u svoju je Posavinu sa Svjetskog kupa u Italiji za čak 1.800 sudionika donio je ni manje ni više već zlato, pehar i zlatnu medalju. Teo je osvojio zlatnu medalju u kategoriji juniora do 79 kg. Zlatni Teo tri puta je bio prvak Europe u tekwondou, osam puta državni prvak u kickbokingu, državni prvak u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji 2023.g. kickbokingu, ukupno nositelj 130 raznih medalja i osvojena 15 pehara.Upoznali smo skromni mladog sportaša koji svoj zlatni uspjeh posebno ne ističe.

Živimo u malom gradu s velikim srcem u kojem naš rad podržavaju naši sugrađani, poduzetnici, dijaspora, istaknula je Ivanka Šimić, predsjednica Udruge "Kuća nade" Odžak koja se brine o djeci s poteškoćama u razvoju, za vrijeme prigodnog programa za Međunarodni dan invalidnih osoba.


ORAŠJE-Svaka fešta u Posavini u pravilu prati i bogata trpeza, no tamo gdje su organizatori posavski lovci i ribiči, garantira se najukusniji meni kojemu je teško odoljeti. Posljednja takva fešta dogodila se na platou ispred oraškog nogometnog stadiona Goal gdje su Udruga lovaca „Fazan“ Orašje i Udruga ribolovaca Šaran Orašje organizirali Gastro fest. Oko 200 kuhara fiša i čobanca okušalo se još jednom u tom posavskim specijalitetima.

Taekwondo klub Orašje niže uspjehe u gotovo 30 g. djelovanja. S dvaju turnira u Srbiji u Orašje je donio 11 medalja, od kojih sedam zlatnih, te pehar za treće ekipno mjesto. Taekwondo klub Orašje, prvi registrirani klub u BiH pri Taekwondo savezu, nastavlja nizati pobjede i gotovo tri desetljeća donositi medalje u svoje Orašje. Vrijedno i uporno vježbaju pa ni rezultati ne izostaju, piše Večernji list BiH.

Vi ste nama dar, djeca radosti, ljubavi, nade. Imate ljepotu i dobrotu koja mijenja ljude, bogatstvo ste ovoga svijeta jer sve nas oplemenjujete svojom iskrenošću koja se iščitava u vašem pogledu, možda nekada nespretnom pokretu u skladu sa vašim mogućnostima, ali sa srcem uvijek ispunjenim dobrotom, poručio je u Udruzi djece za poteškoćama u razvoju „Put u život“ župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Orašju fra Bono Kovačević.

More Articles ...