Na internacionalnom glazbenom festivalu „Primavera“ u Bijeljini nastupili su posavski talenti, inače jedini sa prostora Županije Posavske: Sanjin Ćorhasanović iz Orašja i Ivona Dominković iz Tolise. Briljirali su i pobrali lovorike. Među više od 350 sudionika Sanjin je dobio prvu, a Ivona drugu nagradu. Svojim virtuoznim izvedbama klasične glazbe osvojili su stručni sud, samopouzdano su odsvirali klasične teme, kažu nam, onako baš iz srca, za sebe.

BRČKO-Ovogodišnju odbojkašku sezonu HOK Domaljevac završava s dvije titule, prvaci su KUP-a Federacije BiH i drugi u BiH. Donijeli su još jednu medalju klubu i svojoj sredini, što je uspjeh vrijedan poštovanja i hvale. U revanš utakmici finala play offa odbojkaškog prvenstva BiH, susretu koji je trajao ravno 1,41, min odbojkaši Mladosti iz Brčkog sedmi put uzastopno osvojili su duplu krunu BiH.

Vrijednu donaciju od 120 tona građevnog materijala, koji je na potresom razrušenom području trenutačno najpotrebniji, jučer (25.03.) dopremili su donatori sa područja Županije Posavske. Riječ je o pet tegljača s cementom, termo blok-opekom i crijepom koje će dobiti stradalnici na području Siska, Petrinje i Donjih Kukuruzara. Suradnja s poduzetnicima ostvarena je posredstvom HGK - Županijske komore u Sisku i Gospodarske komore Županije Posavske.

ORAŠJE- Nema dvojbe za sve sportske znalce, dva najbolja odbojkaška kluba u BiH su OK Mladost Brčko i HOK Domaljevca. Ljubiteljima odbojke dva sata maksimalnog uživanja priredili su na početku finala play offa za odbojkaškog prvaka BiH. Odličan meč na vrhunskoj razini profesionalne odbojke bio je vrijedan finalne serije odbojkaškog prvenstva BiH.

HOK Domaljevac ostvario je povijesni uspjeh svojeg kluba ulaskom u polufinale za prvaka BiH. U završnici odbojkaškog natjecanja BiH, u drugoj utakmici četvrtfinala HOK Domaljevac zabilježio je novu pobjedu, inače drugu uzastopnu nad ekipom OK Jedinstva iz Brčkog. Na njihovom terenu zabilježili su tri pobjednička seta, a bili su bolji i u domaćinstvu u sportskoj dvorani u Orašju rezultatom u setovima 3:1 (22:25, 25:16, 25:12 i 25:18).

Odjel za dijalizu u Odžaku, koji djeluje pri Županijskoj bolnici u Orašju, dobio je donaciju vrijednu više od 40.000 KM zahvaljujući Udruzi “Župa Potočani”. Riječ je o mještanima Potočana, ali i Odžačanima iz drugih mjesta te humanitarcima prijateljima Posavine koji žive i rade u Švicarskoj, a žele pomoći rodnom kraju u oblastima koje smatraju prioritetnim.

-Kada bi tražili Niku Tokića iz Garevca, teško bi ga našli bez nadimka, jer, u tom posavskom selu ima ih čak pet, što zapravo i nije neka posebnost samo tog mjesta već i cijele Posavine. Onaj kojeg smo tražili ima nadimak Brkica, a to je već druga priča. Niko je inače jedan je od prvih povratnika na svoju grudu i svoju djedovinu.

Za Maru, dr. Galiju, Jannet i Emiru različitosti zemalja iz kojih potječu, boja kože i tradicija koju sa sobom nose nisu prepreka za druženje u dalekoj Australiji. Dapače, to je, kažu, prednost jer različitosti obogaćuju, a ima puno više onoga što ih spaja.

Na području Posavine postoje dvije bare koje su dio bogate prirodne baštine ne samo Posavine već šire regije. Bare Starača i Odmut-Tišina prije rata su pripadale općini Bosanski Šamac, a sada Starača pripada federalnom dijelu općine Odžak, dok Odmut-Tišina pripada i općini Šamac i općini Domaljevac Šamac a dijele različite sudbine. Zaštita prirode u Posavini sve više prelazi entitetske granice u Posavini, što se očituje na projektu oživljavanja tog prirodnog bogatstva i bogatog biodiverziteta Posavine. Zahvaljujući Udrugama za zaštitu prirodne baštine, naročito njemačke Euronature pokrenut je projekt po kojem su vraćena u Posavinu goveda pasmine posavsko-srijemski Podolac. Na tome se nije stalo pa se sve realnijim čini i projekt oživljavanja zapuštene bare Starača sa bogatim prirodnim potencijalom zbog koje je zovu nazivaju i Posavski kopački rit.

HOK Domaljevac je ove godine nastavio nizati povijesne uspjehe svojeg kluba, istodobno i uspješnice sportskog uspjeha odbojke Županije Posavske i Posavine potvrđujući svoje respektabilno mjesto najboljih u svijetu bh odbojke, pa i regije. Nakon nastupa u finalu kupa, ovo je prvi puta da Domaljevac igra finale za državnog prvaka. Klub je postigao novi u nizu uspjeha kao realna nagrada za sva ulaganja u mladost i sport neopterećenim materijalnim, budući imaju tek toliko da sudjeluju u natjecanjima.

Na inicijativu skupine književnika rođenih u Bosanskoj Posavini, predvođenih književnikom Pejo Šimićem, sukladno Statutu Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu, u Zagrebu je početkom ove godine utemeljen Posavski književni krug. Prema riječima predsjednika, organizirat će dva natječaja domoljubne poezije: “Posavino, volim te kao majku” i dodijeliti nagradu “Fra Ilija Starčević” te natječaj “Croatio, srce iz njedara” i dodijeliti nagradu “Fra Andrija Zirdum”.

More Articles ...