Na kraju svake godine zbrajaju se rezultati iz svih oblasti, a početak nove pravo je vrijeme za isticanje onih koji su više nego drugi uložili sebe u projekte za dobro svoje lokalne zajednice. - Prema ocjeni našeg portala Garevac, Slavica Lukač proglašena je osobom desetljeća, kao osoba koja realiziranim projektima, svojom marljivošću, inovativnošću i radom to zaslužuje i koja ugrađuje dobrovoljno dio sebe za garevačko bolje sutra - ističe Mišo Perak, urednik portala.

Vizija Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II." u Sarajevu u njegovu je imenu. Sveti papa Ivan Pavao II. gradio je mostove prema ljudima različita podrijetla i uvjerenja. Mostovi su smjernice za stanje u BiH, ali i u Europi. Ivan Pavao II. imao je poseban odnos prema mladima, volio ih je i imao povjerenje u njih, a i oni su bili oduševljeni susretom s njim.

Upravni odbor Hrvatskog etnološkog društva donio je odluku o nagradama „Milovan Gavazziˮ za 2021. godinu. Svečano proglašenje nagrađenih upriličeno je na Izvještajnoj skupštini Društva u Etnografskom muzeju u Zagrebu. To je vrijedno i respektabilno priznanje u kategoriji zaštite kulturne baštine dobio doc. dr. sc. Zvonko Benković za autorsku knjigu Pričam ti priču.


Zvijezde iz plastenika Slavice i Željka Lucića iz Domaljevca dulje "sjaje" nego uvozne. Ostanu i godinu-dvije u domovima. Božićni ugođaj nezamisliv je bez cvijeta božićne zvijezde. Obitelj Lucić iz Domaljevca među najvećim je posavskim proizvođačima te prelijepe blagdanske biljke. Ove je godine iz njihovih dvaju plastenika izašlo oko 5500 božićnih zvijezda.

Mjesec prosinac u općini Domaljevac u znaku je sada već tradicionalnih običaja koji se vezuju uz blagdan Božića. Udruga Marija osmišljava tako svake nedjelje sadržaje vezane uz paljenja adventskih svijeća na središnjem trgu u Domaljevcu. Mještani se okupljaju u velikom broju dječji zbor Glasnici i zbor župe svete Ane glazbeno prate svojim programom i adventskim pjesmama i stvaraju posebno predblagdansko ozračje svake nedjelje.

U selu Ugljara kod Orašja živi pjesnik Marko Vincetić, čovjek od pera, ali i zanata jer više od pola stoljeća od vrbova pruća proizvodi suvenire, gotovo umjetnine. Izradio je Marko unikatne u svijetu božićne jaslice koje su djeca posavskih stradalnika Domovinskoga rata predala papi Ivanu Pavlu II.

HOK Domaljevac šampioni su jesenjeg dijela prvenstva. Završili su jesenu sezonu sa svih devet pobjeda u prvenstvu. U susretu sa OK Bosna Sarajevo na domaćem terenu u Sportskoj dvorani fra Martina Nedića u Orašju slavili su pobjedu kroz sva tri meča (25:20, 25:23, 25:19). Dvije utakmice u sedam dana i dvije nove pobjede još su više učvrstili poziciju HOK Domaljevca kao vodećeg kluba na ljestvici Premijer lige BiH i približile je prijestolju prvaka BiH.

Motoristi iz Tolise posebni su po mnogo čemu, no ponajviše jer šire pozitivnu energiju svojom mladošću i željom da raznim sadržajima učine što ljepšom svoju, i svakodnevicu sugrađana. Posebni su i po tome što o odlasku iz svoje Tolise i nadalje ne razmišljaju jer kažu nam, previše vole Posavinu i laganiji ritam života bez puno novca ali s puno više zadovoljstva življenja.

U susret najradosnijim blagdanima prosinca osmjeh na lica mališana u Orašju je donijela radionica pod imenom „Ruke imaju lutke“. Lutkarsku radionicu je za najmlađe sugrađane organizirao je Centar za kulturu Orašje, a realizirale su mlade glumice i lutkarice Josipa Oršolić i Katarina Šestić Baotić.lutke 2

Radionice za najmlađe

-Radionica je bila besplatna i to je bio naš dar našoj djeci u ovom mjesecu darivanja. Naišle smo na spremnost za suradnju sa mladim glumicama Josipom i Katarinom koje su osigurale sve rekvizite za izradu lutaka osigurati voditeljice radionice. Djeca su imala priliku iskazati svoju maštu i kreativnost, te su nakon izrađivanja lutaka prikazali i lutkarsku predstavu. Radionica je održana u City centru budući su prostori oraškog Kulturnog centra Ivo Gregurević u fazi obnove interijera, kazala je ravnateljica Centra Sanja Pejić koja je ujedno i animirala djecu za rad u radionici.lutke 1

Josipa tragom Gregurevića

Mlada glumica Josipa Oršolić svojim novim angažmanom u rodnom kraju pokazuje kako joj je iznimno važna vezanost za svoj oraški kraj. Josipa je završila je glumu na Akademiji i u Osijeku i već uvelike kroči svijetom kazališta ali i ostalih kreativnih umjetničkih puteva u Zagrebu. Već je stekla toliko iskustva pa , kao i veliki Ivo Gregurević, ide njegovim tragom i pokušava svoju zaljubljenost u umjetnost prenijeti na mlade kroz organiziranje radionica u rodnom posavskom kraju kako za najmlađe kroz lutkarstvo tako i za mlade glumce kroz rad filmskih radionica Dana hrvatskog filma Ivo Gregurević.

lutke 3

-Čeka nas uzbudljiva sezona i iznimno joj se radujem jer svaka nova sezona daje nove izazove, nova znanja, iskustva i poznanstva uz koje rastemo i podižemo vlastitu ljestvicu, zaključuje mlada glumica Josipa Oršolić.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić

ORAŠJE - Priprava za Božić zamjetna je i u Posavini, nešto življe i radosnije nego prethodnih godina nakon svih korona ograničenja. Više je i glamura u kićenju po kojemu je poznata Posavina. Postupno se povećava i broj stanovnika jer stiže posavska dijaspora, najviše iz Njemačke, Austrije, Švicarske jer blagdan ne propuštaju provesti u rodnom kraju.

ORAŠJE-U pravom sportskom ambijentu Sportske dvorane fra Martina Nedića u Orašju odigrano je finale prvenstva Federacije u odbojci u organizaciji OS Federacije BiH. HOK Domaljevac slavio je pobjedu nad ekipom OK Bosna Sarajevo u sva tri seta (25: 17, 25:21, 25:22), time se potvrđujući kao jedan od najtrofejnijih pa i trenutno ponajboljih odbojkaških klubova u zemlji.

More Articles ...