Počelo je najbolje i najsadržajnije doba godine u Tolisi. Sinoć otvoreni 17. Dani Tolise, a potrajat će sve do 4. lipnja. Tolisa je ponovno obukla svečano ruho otvorenjem manifestacije "Dani Tolise", piše Večernji list BiH. Sedamnaesti Dani Tolise održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare. Generalni sponzor je HT Eronet, a glavni sponzor City Centar IN Orašje.

Bezbrižna šetnja posavskom ravnicom i ugriz krpelja u trenu je cijeli život jednog mladića iz Pruda Željka Paradžika, pretvorio u noćnu moru. Prije ugriza krpelja njegov je život bio je u znaku svih onih životnih radosti koje donosi svakodnevica, no sve se odjednom zaustavilo i mali ugriz krpelja pretvorio se u veliki problem koji je svakodnevicu mladića pretvorio u borbu, hoće li nakon napada i praktično paralize stići do prve zdravstvene ustanove.

Plesni klub LDF Odžak postiže zavidne uspjehe u svetu plesa sa najmlađe donoseći na taj način osmjehe i radost brojnih posavskih djevojčica i dječaka. Posljednji uspješni nastup zabilježili su u velikoj sportskoj dvorani Mejdan u Tuzli gdje je održan tradicionalni "Tuzla Dance fest". Taj veliki plesni turnir okupio je preko 750 natjecatelja iz regije.

Primjera odlazaka Posavljaka prema Zapadu je napretek, no onih obrnutog smjera, pa još i stručnjaka iz oblasti poljoprivrede koji se školuju u inozemstvu i žele se time baviti u rodnom kraju, doista je malo. Takav smo primjer pronašli u oraškome selu Jenjiću.

Odlična utakmica prepune tribine i sportska atmosfera u kojoj je HOK Domaljevac na svojem terenu sportske dvorane Školskog centra fra Martin Nedić u Orašju zabilježio zasluženu pobjedu rezultatom 3:1 u setovima ( 21:25, 25:19, 25 :17 i 25:19), u najkraćem je saldo prve utakmice Finala playoofa Premijer lige BiH, u kojoj se HOK Domaljevac sastao sa OK Radnikom Bijeljina.

 Sačuvati osmjeh mještana, družiti se na starinski način, zabaviti prije svega najmlađe mještane ali i sve brojne goste, cilj je manifestacije simpatičnog imena „Kostrčki vrabac“. Mjesto događanja je lokalni nogometni stadion a tradicionalna manifestacija je ove godine zabilježila jubilarnih 75. godina postojanja.

Svečano u znaku molitve i svetih sakramenata bilo je danas u posavskim župama u Tolisi, Orašju i Vidovicama. Obavljeni su sakramenti Prve svete pričesti i Krizme. U Župama bl. Alojzija Stepinca u Orašju i sv. Vida u Vidovicama obavljena je Prva sveta pričest, dok je u župi Uznesenja Blažene Marije Djevice u Tolisi, uzoriti nadbiskup u miru, kardinal Vinko Puljić, krizmao 58 krizmanika.

Najljepša moto priča regije otvara 31. poglavlje ovoga vikenda u Orašju koje će postati najpoželjnija moto destinacija za ljubitelje mirisa oktana i dobre rock zabave. U pravilu oko tisuću ipol zaljubljenika mirisa oktana u zraku iz 30 moto klubova regije, iz desetak zemalja, čak i udaljenijih nordijskih zemalja rado dolaze u grad na Savi.

U internetskom vremenu globalizacije u kojem informiranje preko društvenih mreža sve više dobiva na značaju, uloga lokalnih medija na značaju ne gubi, piše Večernji list BiH. Radio ima posebnu poziciju. Njega slušate dok se vozite, dok nešto radite. Tako se Orašjem i okolicom prolama posavski glas već gotovo pola stoljeća.

Osnovci i srednjoškolci iz Županije Posavske godinama se kroz sekcije Civitasa potvrđuju odličnim poznavateljima prilika u svojim lokalnim zajednicama jasno ukazujući na probleme, i što je bitno, predlažu njihovo rješavanje. Projekte predlažu kroz svoj aktivizam poglavarstvima svojim općina, gradskoj upravi ili pak mjesnim vlastima. Neke od tih ideja urodile su plodom što potvrđuje, ne samo teorijsku već i praktičnu korist od usvojenog znanja.

Svaki obilazak jednog od najmanjih sela Grada Orašja – Kostrč sa oko 800 žitelja, daje nam brojne povode zbog kojih rado progovaramo o njegovim posebnostima. Kao što su Vidovice posebne po najvećem broju, čak preko 100 crkvenih zvanja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, tako je i selo Kostrč iznjedrio najveći broj učenih i poznatih u svijetu osoba.

More Articles ...