Nada Koturić
Typography

Živimo u malom gradu s velikim srcem u kojem naš rad podržavaju naši sugrađani, poduzetnici, dijaspora, istaknula je Ivanka Šimić, predsjednica Udruge "Kuća nade" Odžak koja se brine o djeci s poteškoćama u razvoju, za vrijeme prigodnog programa za Međunarodni dan invalidnih osoba.

U svakom djeliću tog programa zamjetan je aktivan rad s korisnicima udruge koji svesrdno potpomažu i sestre franjevke Marijine misionarke koje djeluju od samog početka rada "Kuće nade" od 2001. godine. I ovaj put trud i prikazani dramski uradak djece s posebnim potrebama njihovi roditelji, ali i brojni prijatelji udruge, kao i predstavnici javnih institucija, nagradili su burnim pljeskom. Nije se ostalo samo na programu jer su zajednički organizirali i edukativnu radionicu s prezentacijom..kuca nade

Senzibilizirana zajednica

Udruga "Kuća nade" okuplja oko 50 korisnika. Oko 20 korisnika svakodnevno prolazi kroz dnevni boravak od 8 do 16 sati. Osigurali su i vlastiti prijevoz kao jedina od triju udruga u Posavskoj županiji koja time omogućava dostupnost "Kuće nade" svim osobama s posebnim potrebama. - Trenutačno imamo devet zaposlenih djelatnika pri udruzi, dva vanjska suradnika i jednu pripravnicu. Promičemo i volonterizam u svojoj sredini kako bismo imali što pozitivniji odnos prema ovoj populaciji bez ikakvih predrasuda i stigmi. Često radimo projekte s osnovnom školom kako bismo pokazali i najmlađim građanima naše općine da mi nismo toliko različiti od njih - objašnjavaju nam iz Udruge "Kuća nade".

- Naša Županija, Općina, mediji, svi na neki način doprinose promociji i razvoju ove "Kuće nade", tako da ovim zajedništvom činimo doista dobro djelo. Ovakvim programom želimo za građane učiniti vidljiv naš rad, ujedno promovirati prava i mogućnosti naših korisnika. Želimo poručiti zajednici da smo jednaki i ravnopravni članovi ovoga društva. Naši građani nam mnogo pomažu u radu, ali naravno da se u kompletnom društvu trebaju mijenjati zakoni nabolje kako bi se što bolje prepoznavale potrebe osoba s poteškoćama u razvoju. Ide sve korak po korak, ali za nas su i mali koraci veliki uspjesi - kaže za Vecernji.ba angažirana predsjednica Udruge Ivanka Šimić. "Kuća nade" svojim djelovanjem kroz edukaciju i rehabilitaciju, kako individualno tako i kroz djelovanje u skupinama, osnažuju svoje korisnike.

Sedam korisnika

- Naša je kuća otvorena za sve ljude kojima je potrebna naša potpora, savjetodavno, stručno, a od 2019. pokrenuli smo i novi socijalni model za zbrinjavanje naših korisnika bez roditeljske skrbi. Svjesni smo da naši mladi nisu za staračke domove, već je potreban novi pristup i novi model gdje će iskoristiti svoje preostale sposobnosti i potencijale za život. Trenutačno je na smještaju na 24 sata ukupno sedam korisnika koji tu stalno borave te imaju kompletnu uslugu. Imaju pomoć asistenta jer to nije klasično čuvanje, već samo pripomoć u onome što oni ne mogu obaviti.

Za GIP piše Nada Koturić