Garevac – Svake godine pred blagdan sv. Ivana Krstitelja Garevljani se okupljaju na „Stanušića ledini“ da bi zapalili veliku vatru uoči Ivan dana ili kako se ovdje u narodu kaže: mašala lile uči Svetog Ive.

Prije mjesec dana nazvao me prijatelj iz jednog predivnog sela kod Odžaka (sva sela su predivna, tamo gdje se život živi) i pozvao me da dođem na Dane sjećanja u Vlašku malu (Posavsku Mahalu). Nisam dvojio. Sve svoje obveze sam posložio tako da bih mogao nazočiti tom vrlo važnom događaju.

Uz Dan sjećanja na žrtve Burića štale nakon 73. godine stradanja katolika Hrvata u Garevcu na završetku Drugog svjetskog rata kod Spomen kapele Burića štale molila se trodnevnica koju su redovno posjećivali Garevljani uz svog župnika Filipa.

U četvrtak 31. Svibnja 2018.Tijelovska procesija s Presvetim oltarskim sakramentom obišla je crkveno dvorište u župi Garevac. Procesiju je vodio garevački sin vlč. Anto Perić s vjernicima ove župe koji je molio i svetu Misu u župnoj crkvi Marija Majka Crkve. Naše vrijedne Garevljanke su lijepo priredile crkvu i dekoracije uz ovaj blagdan, a veći broj Garevljana su došli i iz Austrije i Njemačke da ovaj blagdan provedu u svom zavičaju.

U povodu 73. obljetnice stradanja katolika Hrvata na kraju Drugog svjetskog rata, Euharistijsko slavlje kod Spomen kapele Burića štale u mjestu Garevac pokraj Modriče u Bosanskoj Posavini, u nedjelju Presvetog Trojstva 27. svibnja 2018. predvodio je generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević. Malobrojnoj župnoj zajednici prognaničke župe Garevac pridružili su se brojni sumještani koji su nakon ratnog progonstva našli svoj novi dom u Hrvatskoj ili u nekoj od zapadnoeuropskih zemalja.

Na Duhovni ponedjeljak 21. svibnja 2018. godine župa Marije Majke Crkve u Garevcu proslavila je svoj patron, koji se slavi na drugi dan Duhova ili Duhovni ponedjeljak. Misno slavlje koje je bilo u 11,00 sati predvodio je vlč. Pavao Brajinović župnik župe Posavska Mahala uz koncelebraciju još 12 svećenika i župnika Filipa.

More Articles ...