Danas je Svijećnica ili Prikazanje Gospodinovo u Hramu kršćanski blagdan koji se slavi 40 dana nakon Božića. Svima koji nose ime Marija, Marina, Marica, Mara, Maja, Marinka, Marijana, Mira, Marijan, Mario, Mijo i slično neka je sretan imendan. Na današnji blagdan se u crkvama slave svete mise i blagoslivljaju svijeće.

Nekada je dijaspora Garevcu bila sve, a danas je zadnja rupa na sviralu kazali bi naši stari.
Preko dvije decenije je garevačka dijaspora prikupljala i slala novčana sredstva svome mjestu i na taj način pomagala da život u Garevcu bude dostojan današnjem čovjeku. Kupili smo Burića štalu i pretvorili je u spomen kapelu, obnavljali crkvu i zvonik, priredili proslavu posvete crkve i zvonika, izradili smo Garevcu ono što nikada nije imao: grb, mjesnu zastavu i snimili himnu. Godinama smo čistili, obnavljali i uređivali Garevac te organizirali sedmodnevne „Garevačke susrete“ koji su sadržavali društvene, sportske i zabavne programe kako bi mladi zavoljeli Garevac i život u njemu, te mu se s ljubavlju ponovo vraćali.

Advent je najljepše vrijeme crkvene godine. U adventu se pripremamo za veliki događaj rođenje Isusa Krista. Advent je radosno vrijeme iščekivanja, vrijeme molitve, posta i ljubavi prema bližnjima. Advent je vrijeme od četiri nedjelje prije Božića kada s posebnom radošću idemo na mise Zornice koje nam podare oproštenje za sve poteškoće i razočarenja koja su nam nanesena. Advent je vrijeme kada posebno mislimo na mir s našim najbližim, kada mislimo na mir u svom domu i svom srcu.

Da li ste nekada razmišljali o tome gdje je Garevac bio prija 22 godine, a gdje je danas? Nekada je bio ispred svih, a danas nakon dvije decenije bit će iz svih. Tužno što GIP prestaje djelovati ili bolje rečeno živjeti jer mnogima smo bili jedini izvor informacija iz Zavičaja. Trudili smo se uvijek imati iskrene i časne nakane te nastojali periodički (tekstualno i slikovno) oslikati ljepote našeg Garevca, Posavine i Bosne i Hercegovine koje ljudi obično u vremenskoj žurbi previđaju…

GAREVAC-U ovo zimsko vrijeme kada radovi na njivama prestanu i kada se obavi zadaća svinjokolja te se proslavi Božić i Nova godina u Garevcu kao i cijeloj Bos. Posavini ponovo se počinje igrati stara omiljena igra skrivanje prstena.
Poslije nekoliko dana uigravanja i izabiranja onih najvještijih skrivača počinje se organiziranje turnira i udomaćuju se strane ekipe.

GAREVAC- Imam dojam da se u ove hladne jesenje dane s prirodom i naša svakodnevica nekako promjene. Nema više ljudi, ne vide se da hodaju po dvorištu osim onih koji su rano ustali te naložili vatru jer je kod njih red svinjokolje. Pečenje rakije i svinjokolja su se nekako duboko raširili u korijenima Garevljana, pa ne samo u Garevcu već svuda gdje oni žive te se ovaj stari i tradicionalni običaj ne može lako zaboraviti.

Garevac / Kako nas izvještava naš mještanin Niko Tokić „ Dikača“ u Garevcu je u punom mahu berba kukuruza i uz pečenje rakije i pripremu drva za zimu to je sada glavni zadatak i posao naših mještana koji se još uvijek mogu kretati i svojim radom doprinijeti kako sebi tako i bližoj zajednici.

More Articles ...