Zadnje dvije godine pandemije CORONA virusa Garevljani kao i ostali građani Bosne i Hercegovine i svijeta nisu se okupljali na proslavi Nove godine koje su u nekoliko posljednjih godina redovno dočekivali. Ove godine su se ponovo okupili u garevačkom Domu mladih gdje su u zajedništvu i vedrom ozračju dočekali Novu 2023. godinu. I ove godine na odlasku je bilo živo i veselo u garevačkom Domu gdje se tradicionalno od slavi doček Nove godine uz dobru muziku i raspoloženje te razna domaća jela, piće i poslastice.

Garevac / Kako nas izvještava naš mještanin Niko Tokić „ Dikača“ u Garevcu je u punom mahu berba kukuruza i uz pečenje rakije i pripremu drva za zimu to je sada glavni zadatak i posao naših mještana koji se još uvijek mogu kretati i svojim radom doprinijeti kako sebi tako i bližoj zajednici.


U Garevcu je 31. kolovoza 2022. godine organizirana svečanost povodom početka izgradnje dionice autoceste Vukosavlje-Brčko, kao sastavnog dijela buduće autoceste Banja Luka-Bijeljina - granica sa Srbijom koji je kao prioritetni pravac definiran Prostornim planom Republike Srpske i strateškim planovima poduzeća “Autoputevi Republike Srpske”.

kamen temeljac bageri
Kamen temeljac su u Garevcu kod Modriče položili zvaničnici Republike Srpske i kineski partneri: član Predsjedništva Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, ministar prometa i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, ministar transporta i komunikacije u Savjetu ministara Vojin Mitrović, vd direktora “Autoputeva Republike Srpske” Slobodan Stanarević i kineski partneri.

kamen temeljac zvanicniciDionica autoceste Vukosavlje-Brčko bit će duga 33 kilometra, a vrijednost radova je 650 milijuna KM bez PDV-a.

Ugovor o projektiranju, izgradnji i financiranju potpisan je 24. kolovoza s Kineskom državnom korporacijom za građevinsko inženjerstvo, kao najpovoljnijim ponuđačem u postupku javne nabavke koju je sprovelo poduzeće “Autoputevi Republike Srpske”.
kamen temeljacZa Posavinu.org priredio Mišo Perak

U četvrtak 29.12.2022. je u Garevačkom domu upriličeno druženje lovaca, lovačkog društva „Majna“ Modriča i lovne grupe Garevac-Kladari Donji kao i njihovih supruga i gostiju. Ponovo se u Garevcu na jednom mjestu pokazalo: zajedništva, sloga, moral i ljubav ovaj puta predvođeno organizacijom lovaca lovne grupe Garevac-Kladari Donji koji su spojili garevački jug i sjever, istok i zapad, Gornjane, Donjane i Trnjane, Kajiće s Lužanima i Bajama, Kladarima i jednim djelom Čardaka.

Pod geslom „Blaženi oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je“ (usp. Lk 11, 28) vjernici Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u subotu 8. listopada hodočastili su 17. put u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. U posljednjih nekoliko godina i župa Garevac sudjeluje s ostalim župama Doborskog dekanata na ovom hodočašću pa je tako bilo i ove 2022. godine.

More Articles ...