Nada Koturić
Typography

U Gradu festivala, filmskom i lutkarskom za Orašje se može reći svakako da njeguje umjetničku nit u kojoj plodna književna scena zauzima značajno mjesto. Pjesnici daju svojim nastupima, kao i svojim knjigama poseban obol društvenoj zbilji. Dvije večeri književnosti i poezije održane su u Tolisi kako bi ujedno dala doprinos obilježavanju 200 godina prve pučke škole.

Uz susret pjesnika s obje strane Save promovirana je i knjiga o prvome Ilircu „Prigodnice i počasnice“ fra Martina Nedića. Organizator je kulturnih sadržaja Matica hrvatska Orašje. Svojim dolaskom čast događaju su ukazali gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić, predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić kao i predsjednik ogranka Matice hrvatske Vinkovci dr. Dražen Švagelj.

pjesnici

Prigodnice i počasnice

-Naša kultura je na velikome dobitku objavom ove knjige kojom su fra Martinove pjesme oživljene i sačuvane za buduće naraštaje, naglasila je u predstavljanju knjige prof. Jasna Ivić. Priređivač knjige je prof. Mato Nedić osvrnuo se na cjelokupno književno stvaralaštvo fra Martina Nedića. Fra Martin je poštovao stari književni običaj da se u povodu važnih povijesnih događaja pišu Prigodnice ili da se važne ljude koji su bili cijenjeni u ondašnjem društvu počasti Počasnicama, odnosno pjesmama spjevanim njima u čast. Tako se u ovoj knjizi nalazi njegovih 7 tekstova, a najvažniji dio je poetska biografija Život fra Marijana Šunjića, koju je fra Martin spjevao u devet pjevanja, a posvetio ju je tadašnjem biskupu fra Marijanu Šunjiću, inače svojem učitelju orijentalnih jezika, naglasio je priređivač ovoga izdanja.

Rijeka Sava spaja a ne razdvaja

-Susreti pjesnika sa dvije strane rijeke koja spaja a ne razdvaja vrlo su značajni za sve književnike, za pjesnike i za sve koji vole pisanu riječ. To je prilika da se ljudi upoznaju, druže, razmjene misli, ideje i upoznaju stvaralaštvo jedni drugih. Vrlo smo zadovoljni što Matica hrvatska i ove godine organizira ovu pjesničku večer koja je organizirana i povodom 200. obljetnice otvaranja prve pučke škole u Bosni i Hercegovini koju je fra Ilija Starčević otvorio u Tolisi 1823. godine. Inače središnja proslava ovoga velikoga jubileja bit će održana u studenom i tom prilikom će biti objavljena Spomenica prve pučke škole u Bosni i Hercegovini čiji sam autor, kazao je prof. Nedić.pjesnici1

Posavina rađa talente

Predsjednik Matice hrvatske Orašje Željko Vukić istaknuo je važnost kulturnih događaja u Posavini, njegovanje lijepe književne riječi a osobito susreta pjesnika u Posavini sa obje strane rijeke Save.- Objedinjujemo kulturu s obje strane rijeke Save i po drugi puta donosimo ljepotu pisane riječi, koju je prezentiralo 15-ak pjesnika. U ovoj godini plan je organizirati i susret pjesnika iz nekoliko zemalja u povodu Dana Grada Orašja, kazao je. Petar Elez, pjesnik iz Vukovara dobitnik je nagrade fra Martin Nedić na ovogodišnjim Danima Tolise. Rado dolazi na susrete u Orašje i to je, kaže, prilika da se pjesnici susretnu, čuju što jedni drugima a i javnosti imaju poručiti kroz svoje pjesme, razmijene svoje ideje što je vrlo važno u kontekstu očuvanju hrvatske pisane riječi i kulture. – Posavina rađa talente, relativno je to malo područje s puno književnih talenata koji književnu scenu s desnu stranu rijeke Save čine vrlo dinamičnom“, ustvrdio je Petar Elez.pjesnici2

Nadahnuti stihovi 12 pjesnika

Nadahnute stihove tijekom susreta pjesnika govorili su: Petar Elez (Vukovar), Mato Damjanović (Strizivojna), Zvonimir Stjepanović i Tomo Mutapdžić (Županja), Irena Oršolić i Pejo Pejić (Matići), Ljerka Mikić i Joso Živković Soja (Kostrč), Stjepan Đurčević Stipa (Oštra Luka), Katarina Marošević i Mato Nedić (Tolisa) i Nedjeljko Nedić (Ugljara).

-Sažetost njihovih poruka kao i njihova ukleta potraga za smislom postojanja odraz je svakodnevne borbe za ostavljanjem traga. Pjesnički susret odraz su višestruke čežnje za njegovanjem umjetnosti, a kratki festival njihovih poetskih dostignuća su s pjesničkom tematikom ljubavi, prirode i ognjišta, kazao je predsjednik ogranka MHO Željko Vukić. Glazbom su večer upotpunili Zbor Adoro i sestre Ilišević.

Za posavinu.org GIP piše: Nada Koturić