Hrvatska
Typography

ESNIK PEJO ŠIMIĆ U ZADARSKOM KNJIŽEVNOM LJETOPISU


Domoljubna i duhovna poezija "po čakavski"

Nedavno je iz tiska izašao ZADARSKI KNJIŽEVNI LJETOPIS broj 3 i 4 za godinu 2022/2023. Impozantna i hvale vrijedna knjiga u formatu A4 na 474 stranice. U nakladi Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar.
Uredništvo knjige čini respektabilan tim eminentnih književnika i umjetnika iz devet zemalja i to iz: Hrvatske, Poljske, Austrije, Slovenije, Ukrajine, Bugarske, Sjeverne Makedonije, BiH i Srbije.

Pomno listajući ljetopis zaključio sam da je u njemu zastupljeno petnaestak zemalja djelima autora nekoliko generacija i književnih i umjetničkih smjerova.
Pejo Šimić, pjesnik iz Zagreba, rođen u Derventi, predstavljen je na samom početku ljetopisa iza Joje Ricova i Ante Gregova. Autor, sada već dvadeset knjiga pjesama, nas je ugodno iznenadio jer je predstavljen naslovom PJESNIK PO ČAKAVSKI. Na čakavskom izričaju napisao je pet pjesama domoljubne i duhovne poezije u nekoliko svojih zbirki.

Naime Pejo se već 1992. okušao pjevati na kajkavskom i to jako uspješno, a nakon 2000. i na ikavskom dijalektu i to itekako uspješno. Naime 2021. godine za svoju pjesmi CROATIO VOLIN TE KA MAJKU na pjesničkoj manifestaciji domoljubne poezije RASPLAMSAJ OLUJE U SRCU I PJESMI povodom obljetnice VRO OLUJA u Splitu dobio je prvu nagradu plaketu Kralja Zvonimira.

Ovim se Pejo Šimić svrstao među rijetke hrvatske pjesnike koji je pjesmom zatvorio zahtjevan pjesnički krug pjevajući uz hrvatski književni jezik na sva tri hrvatska dijalekta kajkavski, ikavski i čakavski. Sa Hrvatskim književnim društvom Ogranak Zadar surađuje nekoliko godina. Nedavno je Šimiću svjetlo dana ugledala dvadeseta knjiga pjesama. Pjesnik sprema i dvadeset i prvu zbirku na nekoliko dijalekata...


Boris Ćavar

 

pejo simic 01

 

pejo simic 02

 

pejo simic 03