Posavina
Typography

Kad pjesnik u svoju djedovinu donese šimićevski stih

Na 61. Šimićevim susretima nastupio i pjesnik Pejo Šimić
U hercegovačkom mjestu Drinovci 22. travnja otvoreni su tradicionalni 61. "Šimićevi susreti" najstarija pjesnička manifestacija u spomen na braću Antuna Branka i Stanislava Šimića.

Otvorenje je započelo svetom misom u crkvi Svetog Mihaela, a misu je služio župnik fra Josip Mioč. Pozdravljajući nazočne, fra Josip Mioč je naglasio kako su u drinovačkoj crkvi krštena sva braća Antun, Stanislav i Jerko Šimić. Suvremenicama ostaje da istraže franjevačku svetost i duhovnost u djelima braće Šimić. Nakon mise, u dvorani je održan susret pjesnika.

Ovogodišnje 61. Šimićeve surete otvorila je Danijela Perić, ministrica obrazovanja, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke. Ona je naglasila kako Drinovci uprno štuju i čuvaju spomen na braću Šimić. Nazočne je uime organizatora pozdravio Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude. Na pjesničkoj večeri gostovalo je sedam pjesnika, zapravo šest pjesnikinja podrijetlom iz Drinovaca i pjesnik Pejo Šimić iz Zagreba.

On je rođen u Derventi, ali je istražio kako je njegov pradjed Ivan Šimić doselio se iz Drinovaca u Bosansku Posavinu. Na svojoj pradjedovini Pejo Šimić je kazivao svoju pjesmu Volim te Croatio iz dvadeset i prve svoje zbirke pjesama. Nakladnik zbirke "Prizemlji se čovječe" je Matica Hrvatska, ogranak Osijek i Grude. Ondje bi trebala biti i promocija.

Na koncu je Anđelko Mikulić, akademski slikar iz Širokog Brijega otvorio izložbu slika s prve kolonije slika u obližnjoj Gorici. "Zvonko Bušić Taik 32-godišnji uznički san o domovini Hrvatskoj". Slike su to autora iz svih krajeva Hrvatske i BiH, izložene su u Drinovcima.

Tekst i foto: Boris ĆAVAR

simicevi susreti 01

 

simicevi susreti 02

 

simicevi susreti 03

 

simicevi susreti 04

 

simicevi susreti 05