P. Mahala
Typography

Prošlo je pokladno vrijeme. Valja tamburu o čiviju objesit i čekat svetog Josipa. U utorak, 13.veljače je u Posavskoj Mahali upriličena pokladna zabava.

Budući da na prostoru cijele općine nije bilo drugih priredaba ovoga tipa, u društveni dom se sa svih strana, zgrnuo silni narod, zapravo svi nisu mogli ni ući, nego su se družili vani grijući se kuhanim vinom Mire Grgića i toplim rižotom, što ga je za ovu prigodu, od suhih vrganja Ive Bilušića iz Potočana, spremao povratnik iz Švicarske Pero Majić.

Tijekom priredbe nastupili su učenici područne škole iz Posavske Mahale i folklorna sekcija Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Nakon toga su proglašene najuspješnije maske kojima je predsjednik mjesne zajednice Zlatko Erceg dodijelio simbolične novčane nagrade. U ime organizatora zabave, goste je prigodnim riječima pozdravila županijska ministrica kulture Ana Andrić, zahvalivši onima koji su sve pripremili, a naročito mjesnom slikaru Stjepanu Majiću, čija je izložba bila postavljena za ovu prigodu.

U nastavku večeri uz bogatu trpezu sve okupljene su zabavljali izvornjaci, kćerka i otac, Ivona i Slavko Guberac. Ivonina mama Jelena je Pudićka iz Mahale, pa su se pjevači osjećali taman kao kod kuće. Nije baš bilo jasno tko u dvorani pravi veću gužvu: maskirana dječurlija pod nogama, ljudi koji se oko stolova guraju držeći masnim prstima teretne pive, ili žene, koje igrajući pokušavaju svratiti pozornost na sebe, ko da im nije bilo dovoljno što im je ministrica pohvalila kolače.

Naravno, ništa ne bi moglo proći bez sveprisutnog Andrije Barišića, supervizora fešte. On je pronašao pjevačicu, pribavio hranu i piće, poredo stolice, turio svoj nos u svaku tacnu kolača, zabrinut je l' kokos dobro prijano za čupavce i curi li pekmez iz krofni. I naravno dok on nije srkno, rižoto nije iznesen pred svijet.

Sve u svemu, bilo je lijepo !
Luka Jurić

 

 

 

 

 

 

 

Sve Fotografije možeze ovdje pregledati

https://www.facebook.com/pfbid02Cx8mZxWXXUjc2sExg2hpiBX8xtQQMYB1RpGcLAnihGCiXBY3KwDQBGPgLcfw5nZel/videos/pcb.10232527799601297/361512673418223

 

poklade posavska mahala