Svijet
Typography

   Danas je međunarodni Dan žena koji se kod nas još uvijek popularno naziva "Osmi mart" a obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Rođen na prijelomu stoljeća, u vrijeme velikog industrijskog napretka, ali i velikih preokreta, kriza i radikalnih ideologija, Dan žena nosio je u sebi korijene prosvjeda i političkog aktivizma s ciljem općeg napretka, a posebice ravnopravnosti žena.dan zena

Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana 1910. godine u Kopenhagenu. Tom prilikom je, na prijedlog Clare Zetkin, ustanovljen i “Međunarodni dan žena”. Iduće godine “Međunarodni dan žena” obilježilo je više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj kada se istodobno dogodio i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, u kojem je živote izgubilo više od 140 žena. Slabe mjere sigurnosti bile su uzrok tako velikom broju žrtava.

Danas mnoge organizacije u svijetu, obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državnim praznikom u kojima to još nije slučaj.

Stroga u povodu Dana žena Državni zavod za statistiku (DSZ) – u kojemu žene čine 78,2 posto zaposlenika – objavio je statističke podatke koji potvrđuju da su žene u Hrvatskoj brojnije, dugovječnije i obrazovanije od muškaraca, ali je među ženama i više nepismenih, više nezaposlenih i slabije plaćenih osoba.

Svim pripadnicama ženskog spola želimo sretan Dan žena.
Vaša Posavina.org