Meditacije sestre Augustine
Typography

Dragi čitatelji i prijatelji ovoga portala! S pravom se smijemo upitati što je to Božić? Što je za mene Božić? Dakle, slobodno smijem reći, Božić je dan radosti. Upravo zato velika mi je radost i čast danas, na ovaj veliki dan, putem Posavina.org portala biti pisana riječ, čestitka i glas u vašim domovima. Stoga svima vama koji ste blizu ili daleko, vašim obiteljima,  iskreno želim reći sretan i blagoslovljen Božić i sveto Porođenje  Isusovo!

 bozic

Dijete Isus u jaslama i danas pruža svoje ručice prema nama i njegov smiješak želi reći: 'Dođite k meni svi vi koji trpite i koji ste umorni pod teretom!' Pa, odgovorimo na Djetetov poziv smiješkom, ispruženim rukama i otvorenim srcem. Budimo i mi siromašni pastiri i pođimo u Betlehem vidjeti svjetlost neba i od anđela čuti radosnu vijest.

Dakle, hajdemo u Betlehem! Budimo nježni i nevini ljudi. Budimo pastiri puni vjere. Budimo nadahnuti i budimo apostoli ljubavi. Slijedimo poziv Učitelja. Budimo učitelji života. I razlikujmo Svjetlo od tame. Budimo jednostavni i u svojoj jednostavnosti u vjeri slijedimo čudesnu zvijezdu, jer s ruku Djeteta rasipa se rosa milosti na nas koja nas prati velikom radošću.

Te ručice istovremeno daju i traže. A vi, mudri, ostavite svoju mudrost, i postanite jednostavni kao djeca a odani dobroti, i u tom stanju uvijek ćete nalaziti ispravan, pravi i siguran svoj put. To je radost i ove svete noći. Međutim, nebo i zemlja još nisu postali jedno. Danas, baš kao i nekada, Betlehemska Zvijezda još uvijek sja u tamnoj noći. I danas Ivan u evanđelju svjedoči da je u početku bila Riječ po kojoj je sve postalo i u toj Riječi je život. A život je svjetlo ljudima, koje svijetli u tami i tama ga ne obuze. Bog je poslao čovjeka, Ivana Krstitelja kao svjedoka kako bi svjedočio za svjetlo, da svi povjeruju.

Upravo to Svjetlo je dolazak i rođenje Isusa Krista. Da, to je Božić. 'On je Svjetlo istinito, koje rasvjetljuje svaku osobu. On bijaše na svijetu i svijet po Njemu postade ali Ga ne upozna. K svojima dođe, no njegovi ga ne primiše. A onima koji ga primiše podade vlast da postanu djeca Božja. Dakle, rođeni smo od Boga. I Riječ tijelom postade i nastani se među nama.'Riječ – to je Bog. To je Isus koji je danas rođen i s nama je. A jesmo li mi s Njime?

Okupimo se i mi danas oko Djeteta u jaslama, i budimo Mu pratitelji. Budimo radost nebeske vojske u tihoj svetoj noći. Budimo mir na zemlji ljudima dobre volje! Još uvijek tajna moć zla ovija svijet u noć i zato je bio potreban Isusov dolazak. Tmine i danas pokrivaju zemlju i potrebno nam je Svjetlo. On želi biti Svjetlo svima nama koji ga primamo u svoj dom i trebamo. On se nas ne odriče. Onima koji su Ga primili, On je donio svjetlo i mir: mir s nebeskim Ocem, mir sa svima onima koji su isto tako sinovi svjetla i djeca Očeva, i duboki mir srca.

I na kraju završit ću pjesmom  pjesnika Jeronima Kornera a bio je jedan od najboljih hrvatskih duhovnih pjesnika. Ispjevao je neposredno prije II. svjetskog rata ovu pjesmu o Božiću:

I bio je Čovjek-Bog,
I dobar i drag i blag!
Kud prošla je njegova stopa,
Rastao milinja trag.
I bio je Čovjek-Bog,
I lijep i svet i tih.
I svaka njegova riječ
Bijaše zvonak stih.
On življaše davno,
Al spomen je o njemu živa.
I mnoštvo o njemu zvijezda
Zemlji priču dariva.
O, čuva cijeli svijet
O njemu spomen čist:
Bio je čovjek, Bog i cvijet,
A zvao se Isus Krist.

Za Posavinu.org piše sestra Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove