Meditacije sestre Augustine
Typography

Poštovani čitatelji, pokušajmo na trenutak u ruke primiti sv. Pismo te usput bar malo „ svratiti“ k Luki evanđelisti koji u Pismu (11.1-4) želi dočarati kako i nas zapravo Isus želi naučiti ili bolje reći učiti, kako treba moliti? Što to znači? Dok sam razmatrala ovaj tekst Pisma, čini mi se kako Isus, sa svakim želi osoban pristup, kontakt, komunikaciju i osoban susret. Zašto? Jednostavno, želi te naučiti moliti, jer, važan si mu! A Isus je uvijek direktan i jasan. Sjećate se, rekao je; «Kad molite, govorite». Oče! Sveti se ime tvoje! Što u prijevodu znači, Oče velik si, tajanstven i moj pravi Otac.

gospodine nauci nas moliti1Stoga, što ti i ja, poštovani prijatelju možemo reći, nego, svjesni smo da i mi i svatko od nas u sebi nosi tragove Očeve dobrote i ljubavi. I zato, pokušajmo osobno i danas dostojno slaviti Oca po molitvi i u susretu, potom svojim životom kroz testament Pisma kojeg je upravo nama ostavljen. Sveto Pismo je naša baština. To je naš testament!

I dok Luka nastavlja tumačenje sa, kruh naš svagdanji daj nam svaki dan, pitam se, a kako ja molim za kruh kojega trebam svaki dan? I molim li kruha samo za sebe ili molim u ime svih nas?
Da Oče, budi nam kruh i daj nam uvijek svoga kruha da ne gladujemo. Snažna je ovo poruka i stoga zamislimo se, imamo li hrabrosti moliti Oca za sebe i druge?

Svjesni smo Oče, otrovani smo grijehom i ne možemo se sami izbaviti od tog zla. Želimo iz smrti prijeći u život, zato molimo tebe izbavi nas od zla svakoga. I ne uvedi nas u napast! I još nešto za mene bitno, Oče nemoj mi dopustiti takve okolnosti u kojima se neću moći osloboditi zavodljivosti grijeha. Ali zato te molim, daj da mi i danas tvoja snaga i milost bude štit i obrana.

Jer uvijek je pred tvojim očima djelo za koje si me stvorio. Posao kojega si mi povjerio i ja znam da s tobom sve mogu, jer silna je ljubav tvoja i vjernost tvoja ostaje dovijeka. I zato Oče, zbog tvoje ljubavi prema djeci svojoj, molim te, Oče, daj da ti se svidim i da budem kruh za braću i sestre. Tvoj kruh za tvoje. Tvoj i moj kruh je život koji produžuje i čuva život.

gospodine nauci nas moliti


Po riječima svetog Luke i nas danas pozivaš na povjerenje i kažeš, dijete moje povjeri danas Ocu svoj život. Ali, Oče moram ti priznati da se malo bojim, jer znam da će trebati puno opraštati kao što ti opraštaš i prihvaćati baš kao što ti prihvaćaš. Dijeliti badava kao što ti meni daješ. Ljubiti bezuvjetno, bez računice kao što ti mene ljubiš. Ali Oče jedno znam sigurno i to te molim, pomozi mi da budem tvoj kruh danas! I otpusti nam grijehe naše! A znam i ovo Oče, zamoliti i predati ti i danas čitavo svoje biće i zato neka dođe kraljevstvo tvoje!

Jer ti imaš sa mnom određeni plan u Crkvi, zajednici, obitelji, na radnom mjestu i među ljudima. Zato i po meni neka dođe kraljevstvo istine, pravde, ljubavi i mira, kraljevstvo svetosti i milosti, punina sreće i blagoslova.

I na kraju molimo zajedno Oca za kruh naš svagdanji. Daj nam Oče dovoljno kruha svaki dan, za sve nas! I Gospodine, nauči nas moliti! Amen!

Za Posavinu.org piše s. Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove