Najljepša božićna priča dogodila se obitelji Pavke Klaić iz Donje Mahale, samohrane majke šestero djece. Najveća je to i najljepša humana akcija ne samo tog oraškog mjesta već i cijele Posavine. U samo godinu dana ponikao je novi dom na starim temeljima i ispunjen san najmlađeg Marija (drugi razred), Marije Magdalene (treći), Kristine (sedmi), Josipa (deveti), Sabine (drugi srednje) i najstarije Žakline koja je završila srednju školu.

Kada bismo birali posavske obitelji, rekordere po broju djece i unučadi, svakako bi u samom vrhu bili 79-godišnjaci Pejo i Kata Vincetić iz Donje Mahale pokraj Orašja. Kata i Pejo Vincetić iz oraškoga naselja Donja Mahala proslavili su zlatni pir i približavaju se dijamantnom u kojem su život “izveli na pravi put”, imaju desetero djece pa se obitelj znatno proširila uz zetove, snahe i 24 unučadi.

Krvavi Uskrs

Pred titovcem Ivo stoji, uzdignuo gordo čelo;

Niti trepće, nit se boji, u dušmana gleda smjelo.
Zašto bi se ikog boj’o? Štitio ga znak presveti -
Na lančiću križić stoj’o, Sinak Božji razapeti.
Stoji momak, čvrsta stijena, krasnoga li mladog bića!
Okom blista crna zjena, dična loza Baotića.
”Taj na križu, reci tko je?” Pita momka Đavo crni.
- Ne poznaješ blago moje? Ma de bolje pogled svrni.
To je onaj sveti Čovjek što umrje za grijehe ljudi,
Isus dragi, Bog moj dovijek, Njemu čast i hvala budi.
”Ti ga voliš?” Đavo riknu i opsova moćnog Boga.
- Oj, volim ga! Ivo kliknu – Umrijet ću rad Krista svoga.
”E, kad ti je tako mio, kunem ti se, ovog dana
Nagradu si zaslužio – pet njegovih bolnih rana.”

ORAŠJE - Posavski običaj pokrivanja kuće, ili pučki rečeno – građe, izazvao je buru emocija na jednoj posebnoj kući. Nije to običan dom,  jer ponikao je od ljudi dobra srca i humane naravi, prije svega nogometaša NK Dinama, Mahalaca, Posavljaka ali i brojnih humanitaraca koji su željeli biti dio akcije „Dom za obitelj Klaić“. Podsjetimo, majka Pavke sama se brine o djeci, šestoro školaraca.

donja mahalaDONJA MAHALA - Pružanje što kvalitetnijih uvjeta za život i rad svojim mještanima, stalna je zadaća lokalne zajednice, od mjesne zajednice do općinske razine.  Takvu situaciju bilježimo i u MZ Donja Mahala, koja je ovih dana završila nasipanje makadamskih cesta u ulicama, u kojima nema asfalta, a prije 10-ak dana iste aktivnosti okončane su i na njivskim putovima.

More Articles ...