Donja Mahala
Typography

katarina baoticDONJA MAHALA 07.06.2013.g.- Sa svoje humanitarne misije iz Afrike, nakon gotovo pet mjeseci, vratila se Katarina Baotić iz Donje Mahale, jedina misionarka, volonterka iz naših krajeva.

„Kada sam čula ispovijest fra Ivice Perića u Domaljevcu, znala sam da moram otići tamo. „Zamrznula" sam posljednju godinu studija na Glazbenoj akademiji u Osijeku, i u siječnju o.g. otputovala u Kivum. Iskustvo je nezaboravno", prenosi nam svoje afričke dojmove ova vedra djevojka. „Nije mi se bilo teško priviknuti na neimaštinu i uvjete u kojima žive.

Iako sam u misiju otišla s namjerom predavati glazbeni odgoj, radila sam sve od košenja trave, vođenja papirologije, predavanja u školi, vođenja zbora, sudjelovanje na misama, i ništa mi nije bilo teško. Srdačnost s kojom nas misionare dočekuju tamošnji ljudi i osmijesi kojima nas svakodnevno obasipaju, neopisivi su.

Prijateljstvo koje sam uspostavila i povezanost s djecom u Kivumu, jamac sam da ću se tamo ponovno vratiti, i gdje se vidim u budućnosti", zadovoljno kaže Katarina. Nisu joj nedostajale sve blagodati koje ovdje uživamo, s lakoćom se uklopila u tešku afričku svakodnevicu i prilagodila tamošnjem ritmu života. Najteže joj je pao povratak kući, a zbog jakih emotivnih veza tijekom pet mjeseci, nije imala snage oprostiti se s nekim od svojih „malih" prijatelja, ali će im se svakako, kaže, vratiti.

Katarina je svoje iskustvo već prenijela djeci u OŠ Ruđera Boškovića u Donjoj Mahali, a o njemu će svjedočiti i na koncertu u petak 14. lipnja. Pozvala je sve građane, koji i malim simboličnim prilozima mogu pomoći, da dođu na koncert, jer je i to, kaže, za djecu Afrike puno. Jednom markom osiguran je jedan topli obrok i sretniji dan za mnogu djecu, čijem ponovnom susretu se Katarina neizmjerno raduje.

Preuzeto s radio orašje / autor Mira Živković