Donja Mahala
Typography

Kada bismo birali posavske obitelji, rekordere po broju djece i unučadi, svakako bi u samom vrhu bili 79-godišnjaci Pejo i Kata Vincetić iz Donje Mahale pokraj Orašja. Kata i Pejo Vincetić iz oraškoga naselja Donja Mahala proslavili su zlatni pir i približavaju se dijamantnom u kojem su život “izveli na pravi put”, imaju desetero djece pa se obitelj znatno proširila uz zetove, snahe i 24 unučadi.

Najstarija kći Janja ima dvoje djece, Mato troje, koliko i Joso, Ivo dvoje, Mara dvoje, Ivka troje kao i Marko, Marijan još čeka odabranicu svoga srca, a iako najmlađa, hrabro je odgovorila majčinstvu i rodila čak petero djece Slađana, jedna od blizanki. Druga je Suzana koja ima dvoje djece.

Razasuti od Posavine do Švicarske i Austrije, barem jednom godišnje okupe se u obiteljskome domu u Donjoj Mahali, a tada ne manjka smijeha i pjesme, osobito Katinom srcu prirasle izvorne posavske, ali i svih drugih ritmova.

vincetic kata i pero

Sretan brak

- Jako je lijepo što ste nas došli obići, smije se baka Kata, koju prijatelji poznaju samo takvu - nasmijanu.

- Odmah ću vam reći da su skladna obitelj i puno djece najveća sreća.

Bilo je i teških trenutaka, ali kada god mi je bilo teško, ja bih ušla u kuću, zapjevala posavsku pjesmu i plela čarape.

Djed Pejo se samo osmjehuje, škrt je na riječima, sve odobrava što kaže baka i samo dodaje kako su u braku važni strpljenje i dogovor.

Imao je teško djetinjstvo jer je izgubio roditelje sa svega 12 godina u tragediji koja je pogodila 1950. godine posavski kraj kada se prevrnula skela na rijeci Savi kod Orašja, a među 86 utopljenika bili su i Pejini roditelji.

- Kada smo se zavoljeli i oženili, kao kruna braka stigla su djeca, petero djevojčica i isto toliko dječaka.

Djece nikad nije puno, jer nema veće sreće kada smo svi na okupu, jednoglasni su Pejo i Kata.

vincetici unuci

Puno djece najveća sreća

Otvorenost životu Vincetići su prenijeli i na svoju djecu, među kojima ima nastavnika, bankara, manekenki, novinarki, policijskih inspektora, poljoprivrednika.

Između najstarije Janje i najmlađih kćeri, blizanki Suzane i Slađane, 20 je godina razmaka.

Od najmlađe Slađane doznajemo kako je jedna od desetoro djece, Marija Pauschenwein, drugi dom pronašla u Austriji i s 20 hektara zemljišta pod voćem ostvaruje najveću proizvodnju jagoda u Austriji. U vrijeme sezone dvadesetak žena iz Posavine radi na Marijinim plantažama u Austriji, a baš Marijine jagode u Beču za vrijeme posjeta jeo je i papa Ivan Pavao II., ponosno ističu u obitelji Vincetić.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić