Gornja Tramošnica
Typography
Uz molitvu brojnih hodočasnika i vjernika župe proslavljen patron
Rijeke hodočasnika slile se u Tramošnicu, hodočasnici iz župa Tolise, Vidovice i Domaljevac 
GORNJA TRAMOŠNICA- U povodu blagdana Gospe od Anđela, koji se slavi 2. kolovoza, u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta, vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost. Taj oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć ako se ispovjede, pričeste, pohode franjevačku crkvu ili župu.
Blagdan Gospe od Anđela, kada se franjevci spominju obraćenja sv. Franje koje se dogodilo 1208.g. u Porcijunkuli, postao je važnim trenutkom pomirbe za vjernike, da poput Franje mogu doživjeti Gospodinovo milosrđe. Potpuni oprost je prvotno veza uz pohod Porcijunkuli, ali kasnije se proširio na sve franjevačke crkve.
 
I ove je godine posebno dojmljivo bilo u župi Gornja Tramošnica gdje su stotine vjernika slavile Gospu od Anđela. Hodočasničke kolone vjernika iz svih posavskih župa ovih dana slijevale u  župu Gornja Tramošnica jer nisu željeli propustiti tradicionalno hodočašće dugo 25 kilometara. Vjernici su na koljenima moliti, plakati, pokazivali svoju privrženost i iskrenu ljubav. 
 
Svečano za patron župe
 
Gornja Tramošnica  je najstarije hodočasničko i pokorničko mjesto u sjevernom dijelu BiH, a ujedno i jedino svetište u narodu u kojem se štuje Gospa od Anđela. Svečanim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Ivan Marković, čuvar svetišta Majke Božje Karmelske i župni upravitelj župa Garevo i Hrib,  pred velikim brojem vjernika posavskog kraja, u župi Gornja Tramošnica proslavljen  blagdan Gospe od Anđela, ujedno i Patron ove župe. Mise trodnevnice tradicionalni su sadržaj priprave za središnji blagdan. Mise su predvodili fra Anto Pušeljić, župnik u župi Sv. Ane Domaljevac i dekan Šamačkog  Dekanata, vlč. Andrej Lukanović, župnik u župi Prečistog srca Marijina u Bijeljini i  fra Mario Jurić, gvardijan franjevačkog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi. Župnik župe Gornja Tramošnica fra Marko Lovrić kao i svećenici posavskoga kraja izrazili su radost što se i ove godine nastavlja tradicionalna hodočašća do svetišta u Gornjoj Tramošnici iz svih okolnih župa od Vidovica, Kopanica, Tolise, Domaljevca, Grebnica, Tišine i ostalih posavskih župa.
 
Hodočasnici
 
Vjernici župa Tolisa, Vidovice i Turić, njih više od 200, zavjetno su hodočastili Gospi od Anđela, pješačeći do crkve u Gornjoj Tramošnici. Njima su se  pridružili i vjernici župe Domaljevac, te  50-tak biciklista koji su krenuli ispred crkve u Tolisi u pratnji medicinskog osoblja Crvenog križa Orašje.  Cijelim putem u čast blaženoj Djevici Mariji, pjevale su se pučke hodočasničke pjesme koje su nastale na ovom hodočašću prije stotinjak godina, a ispjevale su ih posavske majke i bake. Uz molitvu, pjesmu i promišljanje o osobnim zavjetima i žrtvama, hod do cilja nije bio naporan, a prolaskom hodočasnika kroz sela, domaćini su iskazivali poštovanje prema putnicima namjernicima. 
 
Povratak i prije mirovine
 
Svetište Gospe od Anđela u Gornjoj Tramošnici je u posljednjem ratu potpuno srušeno, a vjernici protjerani. Nakon rata život se ponovno vratio na te posavske prostore. S prvim povratnicima kao i na drugim prostorima bili su svećenici dajući duhovnu snagu kako bi povratnici izdržali, ostali i opstali na prostorima gdje su njihovi korijeni. Poslije rata župa polako okuplja razasuti vjernički puk diljem svijeta od Švicarske, Njemačke, Austrije i Hrvatske.  Za blagdane župljani na kratko dođu posjetiti rodni kraj i vraćaju se tamo gdje su pronašli novi dom. Onom rodnom vraćaju se tek u trećoj životnoj dobi, a u posljednje vrijeme i ranije, jer baš kao u pjesmi, samo jedno mjesto zove se dom.