Garevac
Typography
Nakon dvogodišnje pauze susret Garevljana na Trećem garevačkom sijelu pod sloganom „Zajedništvo i ponos“
-Nakon dvije pandemijske godine ponovo se vratilo tradicijsko okupljanje Garevljana na Garevačkom sijelu.
Predstavnici mjesne zajednice na čelu sa predsjednikom Vladom Tokić „Dikačom“ okupili su na sijelu oko tisuću mještana i dijaspore te brojne prijatelje tog pitomog posavskog sela, na godišnjoj fešti protkanoj prije svega radošću susreta i zvucima rodnog kraja. Organizatori poručuju, zajedništvo i ponos su ovogodišnji slogan okupljanja. Okupili su mještane, drage goste kao i susjede iz Kladara, Čardaka, Kornice te susjednih općina Odžaka, Bos. Šamca i Gradačca pa preko Zagreba, Austrije, Njemačke, Švicarke pa sve do Kanade.
 
Radost susreta
 
Cjelodnevno druženje započelo je od ranih jutarnjih sati a sve se događalo oko postavljenog šatora između malog i velikog Doma u Garevcu koji je prekrio polovicu te ogromne betonske površine. -Započeli smo druženje našom popularnom Garevačkom himnom, a onda se veselilo, igralo i pjevalo duboko u noć. Sve je proteklo u odličnom raspoloženju i druženju koje nam je itekako potrebno nakon svih pandemijskih ograničenja, ističe Tokić. U isto je vrijeme održan i susret školskih generacija rođenih 1964., 1965., i 1966. godine. Kako je organizator na meniju imao čak i pečenog vola spremno su financirali dio troškova tako da je i trpeza , kao što i priliči Posavini, bila bogata i raznovrsna.  – Ta je generacija nekako spojila garevački jug i sjever, istok i zapad, Gornjane, Donjane i Trnjane, Periće, Kajiće i Buriće, s Lužanima i Bajama. Hvala im na tome poručuje Mišo Perak.
 
70 godina NK Mladosti
 
Prije održavanja manifestacije garevačkog sijela u tom je selu odigran i prijateljski nogometni susret. Veliki prijatelj i zet Garevca Ivo Brdarić uspio je organizirati ono što ostali nisu. Organizirao je prijateljsku nogometnu utakmicu posvećenu 70. obljetnici od osnivanja NK Mladost Garevac. Za tu je prigodu doveo veterane NK Mladosti iz Ivanovaca kod Đakova koji su po ekstremnoj vrućini od 40 stupnjeva odmjerili snage s istoimenim klubom iz Garevca. Rezultate su stavili u drugi plan a važno im je bilo, kažu, druženje. Igrači su obišli tom prigodom crkvu u Garevcu te Spomen kapelu Burića štale kao i spomenik podignut poginulim braniteljima Domovinskog rata na garevačkom groblju.
 
Nezaboravna fešta
 
-Bila je ovo nezaboravna manifestacija koju će teško biti ponoviti, no svaka je za nas novi izazov. Hvala i našim sviračima i pjevačima „Rio benad“ i izvornoj grupi "Dukat i odjek" – Ivici i Šimi koji su nam uljepšali ovu večer.-Mi pripreme za idući susret započinjemo odmah kada završimo feštu pa se već sada zna, zbog onih koji rade u zemljama zapada da unaprijed znaju dan kada će doći u rodni kraj. Iduće godine sastat ćemo se, družiti i zapjevati uz izvornu posavsku jesmu u Garevcu 22.07. 2023.g. na istom mjestu, u velikom šatoru.

 

garevac02 nak bih 270722

garevac03 nak bih 270722

garevac04 nak bih 270722