Donja Mahala
Typography

donja mahalaDONJA MAHALA - Pružanje što kvalitetnijih uvjeta za život i rad svojim mještanima, stalna je zadaća lokalne zajednice, od mjesne zajednice do općinske razine.  Takvu situaciju bilježimo i u MZ Donja Mahala, koja je ovih dana završila nasipanje makadamskih cesta u ulicama, u kojima nema asfalta, a prije 10-ak dana iste aktivnosti okončane su i na njivskim putovima.

Od predsjednika MZ Donja Mahala Nikole Iliševića doznajemo kako je projekt nasipanja njivskih putova u cijelosti financirala općina Orašje, dok je za realizaciju makadamskih cesta u naselju dio troškova sufinancirala i mjesna zajednica, konkretno sa 700 KM, dok je općina za ovu investiciju osigurala 900 KM.

Namjera je, kaže predsjednik Ilišević, do konca ove ili početkom iduće godine raditi uređenje platoa ispred mjesnog Doma kulture.

Ovih je dana kompletno završena i mrtvačnica u groblju Karaula, čime su stvoreni uvjeti za prihvat pokojnika, a narednih dana s predstavnicima crkve dogovorili bi se i detalji oko toga, jer je namjera ukidanje pogrebnih povorki. Mrtvačnica je priključena na električnu mrežu, postavljene su klime, općina je kupila neophodan namještaj, i ovaj je prostor spreman za svoju svrhu, ističe predsjednik Ilišević.

Naglasio je kako će uskoro biti riješena i pitanja tarifa oko usluga na groblju, koje je na upravljanje dano JP Komunalac Orašje.

Aktualan projekt u ovoj mjesnoj zajednici je i vodovodna mreža, a od ukupno 10 predviđenih prstenova, do sada su urađena tri. Interesa mještana za priključenje na vodovodnu mrežu ima, ali se veći broj očekuje nakon postavljanja prečistača vode, kojim će se osigurati kvalitetnija voda za piće.

Mjesna zajednica Donja Mahala oživjela je i rad KUD-a „Zora". Pod vodstvom Žejlka i Matka Klaića, u KUD-u intenzivno radi 40-ak mladih, no ono što je specifičnost ovoga društva je sudjelovanje članova iz drugih mjesnih zajednica- Oštre Luke, Tolise, Ugljare i Domaljevca, koji vrijedno vježbaju s djevojkama i mladićima iz Donje Mahale.

Oni pripremaju program za Božićne blagdane, kojega će skupa upriličiti s KUD-om iz Tolise, te školskim KUD-om iz OŠ Donja Mahala. KUD-u „Zora" nedostaje još muških članova, te su pozvali sve zainteresirane iz bilo koje mjesne zajednice, da im se priključe u radu i druženju, te očuvanju bogate tradicije, ljepote i izvornosti našega područja.

 

Preuzeto s Radio Orašje autor, Mira Živković