Tolisa se ponosi župnom crkvom i samostanom u Tolisi na Raščici, prvom osnovnom školom, prvom u BiH zemljoradničkom zadrugom, vatrogasnim i kulturno-umjetničkim društvom koji govore o bogatoj povijesti ovoga posavskog kraja. Tolisa danas oblači svečano ruho i ne skida ga 5 dana trajanja manifestacije folklora, pjesme, sporta, obilježavanja značajnih jubileja: 90 godina KUD-a “Kralj Tomislav” Tolisa, 70 godina NK Sloga i 40 godina DVD Tolisa.

Naš dopisnik Zoran Matkić vam predstavlja video prilog Franjevačkog samostana u Tolisi kod Orašja i njegovu bogatu knjižnicu s preko 30.000 knjiga iz oblasti biblijske znanosti, teologije, filozofije, medicine i beletristike. U knjižnici se čuvaju i raritetne knjige s početka 16. stoljeća, arapsko-perzijsko-turski rječnik, jedinstven u BiH, te stari misali pisani na latinskom jeziku.

ORAŠJE -„Dani Tolise“ su spustili svoje zavjese,  a „Dani hrvatskog filma“,  još nisu ni odškrinuli svoja vrata u Orašju. Ono što je zajedničko za te, ali i sve slične fešte, jesu  brojni volonteri koji urade ogroman posao, no ostanu po strani od glavnih likova manifestacije što pune naslovnice i uglavnom se o njima govori. delicije02 210616

Tolisa ima što pokazati i čime se ponositi. Župna crkva i samostan u Tolisi na Raščici, prva osnovna škola, prva zemljoradnička zadruga, vatrogasno i kulturno -umjetničko društvo samo su neki od detalja koji dovoljno govore o bogatoj povijesti tog posavskog kraja.

Pero Oršolić iz Tolise pokrenuo rijedak obrt izrade vitraja. Uspio je prekrasnim uradcima vitraja umjetničke vrijednosti ukrasiti brojne crkve u BiH, međutim vitraje posavskog majstora ne krase samo mnoge sakralne objekte u BiH, već u Austriji i Njemačkoj, a uskoro će se ukrašavati i jednu crkvu u Kamebri (Australija).

Nakon pet dana trajanja, deseta po redu manifestacija „Dani Tolise„ okončana je međunarodnom smotrom folklora na kojoj je nastupilo 10 KUD-a i folklornih skupina iz Posavine, Srednje Bosne, Hercegovine i Slavonije.

tolisa 16

Među brojnim gostima bili su i predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić, ministar u Vladi FBiH Mato Jozić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Blaž Župarić, zastupnik u Hrvatskom saboru Ivica Mišić, osobe iz javnog i političkog života Županije Posavske, te brojni građani. Predsjednik Klaić je tijekom završne večeri primio zahvalnicu u ime Vlade Županije Posavske koja je bila i pokrovitelj manifestacije.

tolisa 161

-Nastavit ćemo rad na očuvanju, razvijanju i promicanju kulturne baštine našeg kraja, jer poruka ovakvih susreta je da očuvamo tradiciju i ne damo zaboravu sve što su naši stari godinama vrijedno stvarali, rekao je Mario Oršolić predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije.

tolisa 162

Na smotri folklora nastupili su KUD „Stari hrast 2000“ Novi Travnik, KUD „Ivan Kapistran Adamović“ Čepin, KUU „Kristal-Sladorana“ Županja, HKUD „Hercegovac“ Široki Brijeg, AKUD „Strossmayer“ Osijek, KUD „Mladost“ Domaljevac, UKPD „Taras Ševčenko“ Kaniža, HKUD „Valpovo 1905“ Valpovo, HKUD „Lindžo“ Neum i domaćini KUD „Kralj Tomislav“ Tolisa.

Preuzeto sa: Službene stranice ŽP

 

More Articles ...