Orašje
Typography


Svečanom akademijom i nizom aktivnosti u subotu 27.8.202. su otvoreni 27. „Dani hrvatskog filma - Ivo Gregurević“ u Orašju koji će trajati sve do nedjelje 4. rujna, čime je Posavina postala središte kulture i filma.
Kao i ranijih godina tako će se i ove godine, na Danima hrvatskog filma, prikazati nova filmska ostvarenja hrvatske kinematografije i bh gostujući film.

Na ranču na Savi u 20 sati svečanom akademijom i koncertom otvoren je ovogodišnji festival filmske umjetnosti. Dane hrvatskoga filma "Ivo Gregurević" otvorio je film redateljice Snježane Tribuson "Ne dao Bog većeg zla", a u kojem upravo Ivo igra glavnu ulogu.

filmski festival orasje1

Novost ovogodišnjeg festivala je što će osam filmskih ostvarenja posjetitelji moći pogledati na ranču na Savi, u Donjoj Mahali, dakle na otvorenom, na mjestu gdje se Ivo Gregurević volio odmarati i družiti s prijateljima nakon napornog glumačkog posla.

Otvaranju festivala Dani hrvatskog filma - Ivo Gregurević u Orašju, nazočio je brojno izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, koje su predvodili predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, koji je i visoki pokrovitelji filmskog festivala uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Filmskom festivalu nazočilo je i izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske kojeg je predvodila Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao izaslanica predsjednika Plenkovića.filmski festival orasje

U sjećanje na idejnog začetnika i utemeljitelja ovoga festivala Ivu Gregurevića, prije službenog početka festivala, izaslanstva su položila cvijeće i svijeće na njegovom posljednjem počivalištu, te se u kulturnom centru „Ivo Gregurević“ u Orašju održala promocija monografije „Ivo Gregurević“, koju je priredio Vedran Mlikota.

Priredio: Mišo Perak