B i H
Typography

Naš suradnik Pejo Gašparević je za ugledni Deutsche Welle analizirao iznenadni posjet Željka Komšića Zagrebu. Čitateljima našeg portala prenosimo njegovu izjavu u jezičnoj varijanti kako je objavljena na portalu tog medija.

Predsjednik Demokratske fronte (DF) i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić boravio je u „službenom" posjetu Zagrebu, ali iz službenih državnih krugova u hrvatskoj prijestolnici o tome nema nikakvih informacija. Ovaj iznenadni posjet „službenim" je nazvao glavni tajnik DF-a Zlatko Miletić.

komsic zagreb 900

„Gospodin Komšić je u službenom posjetu Zagrebu. Ne mogu vam otkriti pojedinosti“, rekao je Miletić dodajući da će javnosti uskoro biti poznato šta Komšić radi u Zagrebu. „Neke ćete stvari vidjeti u medijima, neke nećete. Nakon inauguracije sve će vam biti jasno. Ništa nije tajno, ali vam sada ne mogu otkriti pojedinosti“, rekao je Miletić.

Boravak Željka Komšića u Zagrebu završen je bez susreta s hrvatskim čelnim političarima što, prema ocjeni političkog analitičara Peje Gašparevića, znači da je državno vodstvo Hrvatske ignoriralo ovaj „službeni" posjet. „Ako bi Komšićev posjet Zagrebu bio službeni onda bi o tome trebalo izvijestiti državno tijelo, a ne stranka. Komšićevo miješanje državnih i stranačkih ingerencija govori kako je on neupućen u suvremene političko-diplomatske prakse u kojima nije uobičajeno da o posjetu državnog dužnosnika izvješćuje politička stranaka“, kaže Gašparević za Deutsche Welle.

Komšićev poziv državnim čelnicima Hrvatske da posjete Sarajevo prilikom inauguracije novog saziva Predsjedništva BiH „neće dojmiti državno vodstvo Hrvatske", smatra Gašparević podsjećajući da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković još prije desetak dana izjavio kako se nije planirao sastati s Komšićem.komsic zagreb

Željko Komšić se u Zagrebu u utorak (6.11.) susreo s bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem. Sastanak je bio kratak i bez službenih priopćenja, a s obzirom na okolnosti ovaj susret može više škoditi nego koristiti normalizaciji odnosa između Sarajeva i Zagreba, smatra Gašparević. „Svojim sastankom u Zagrebu s bivšim predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem Komšić će dodatno oslabiti šanse da se sastane s aktualnim državnim čelnicima Hrvatske, jer koliko god bio popularan u bošnjačkom političkom miljeu, u Hrvatskoj Mesića uglavnom smatraju potrošenim političarem“, kaže Gašparević.

Press Posavina.org