B i H
Typography

KNJIGA; "NA ZDENCU" ZDRAVKO KORDIĆ
Prave vrijednosti vječne su

Nova knjiga pjesama Zdravka Kordića, inače plodnog pjesnika, filozofa i kritičara nazvana je "Na zdencu". To su sveobuhvatne pjesme za svakog čovjeka. U nakladi "Kulturni dom Antun Branko Šimić" iz Gruda i zagrebačke "Biokove". Recenzenti knjige su Anita Martinac i fra Miljenko Stojić. Knjiga na desevedest stranica ima tri djela.

Priroda je često nadahnuće u stihovima Zdravka Kordića. Kako je zapisala Anita Martinac, recenzent, impresiju prirodom kroz filozofske misli otkrivaju mistične trenutke zanosa, ali i ishodišta. Kao u pjesmi Na Zdencu, autor je stihove smjestio u svoj hercegovački zavičaj, ali pjesma je univerzalna, za sve ljude. Religioznost, spoznaja kako je čovjek malen u Božijoj blizini, ljubav prema Bogu, srodnost s prirodom su univerzalni.

Kako je naglasio fra Miljeno Stojić, Kordić ni u olovnim vremenima poručuje da ne zaboravimo tko smo i što smo. Svoje domoljublje i vjeru i danas pruža drugima kroz stihove.

Tako se u pjesmi Pismo Katarini Zrinskoj, pita se Kuda ide Hrvatska danas? Primjerice pisanjem o usudu svoje iseljeničke obitelji prepoznaje se današnji usud hrvatskog iseljavanja. Kao u Pismu Katarni Zrinskoj ili danas Kuda plovi Hrvatska, Kordić poručuje stihovima da će prolaziti vrijeme i ljudi, a prave vrijednosti ostaju, jer su vječne.
Poruke njegovih stihova nisu samo duhovne, zavičajne i šire hrvatske, nacionalne i kršćanske su.

Boris ĆAVAR

zdravko kordic na zdencu