BiH-Hrvatska-Svijet
Typography

Okončan je petodnevni program In Youth Eyes u okviru Sarajevo Film Festivala na kojem je 20-ak mladih iz cijele BiH imalo priliku da prati filmove iz sekcije „Suočavanje s prošlošću“ te s aktivistima i filmskim profesionalcima iz BiH i regiona razgovara o tome kakvu ulogu prošlost ima u pomirenju i izgradnji bolje budućnosti.

sarajevo filim festival 900

„Program otvara mnoge teme, bavi se bitnim trenucima naše historije i potiče mlade da razgovaraju o temama prošlosti, suočavajući se s njima“, kazao je 18-godišnji Mostarac Amar Zagorčić koji već drugi put sudjeluje na programu.
Sarajki Selmi Alispahić se svidio nesvakidašnji pristup fenomenu suočavanja s prošlošću kroz perspektivu filmske umjetnosti, dok je Darko Dragić iz Banje Luke sretan što je kroz ovaj program stekao nove prijatelje i iskustva.
In Youth Eyes u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom organiziraju Regionalni ured za suradnju mladih – RYCO, Forum Civil Peace Service – forum ZFD i USAID-ov mirovni projekt PRO-Budućnost sa ciljem okupljanja mladih ljudi sa različitih prostora kako bi razmijenili mišljenja i „svojim očima“ odnosno kroz svoje iskustvo ispričali priču o zajedništvu, raznolikosti i izgradnji mira.
 
„Mladi sa Zapadnog Balkana danas najčešće odrastaju u homogenom okruženju i za neke od njih ovakvi susreti su jedina prilika da demistificiraju onog drugog, upoznaju ga i tako uče i o sebi i o njemu, te kreiraju stavove utemeljene na produktivnim diskusijama u kojima se uvijek govori iz različitih perspektiva“, kazala je Edita Čolo-Zahirović iz PRO-Budućnosti.

Ovogodišnji program obogatilo je pet filmova iz festivalske sekcije „Suočavanje s prošlošću“ te učešće aktivista, režisera, glumaca i drugih umjetnika iz BiH i regiona na diskusijama „Zašto se suočavamo s prošlošću“ i „Koliko daleko je prošlost“ koji su skrenuli pažnju na važnost suočavanja s prošlošću i ulogu filma u tom procesu.sarajevo filim festival

„Ako želimo da izgradimo mir ključno je da politiziramo uzroke sukoba i humanitiziramo, odnosno depolitiziramožrtve. To je glavni preduvjet da sjednemo i razgovaramo o svim žrtvama sa jednakim pijetetom, da prestanemo da im brojimo krvna zrnca jer oni to ne zaslužuju. Mislim da je do toga prilično lako doći ako prestanemo da pitamo tko je prvi počeo“, smatra Filip Balunović, politikolog i teoretičar iz Beograda.

 Merima Hrnjica
Communication Officer | Catholic Relief Services, Bosnia and Herzegovina