BiH-Hrvatska-Svijet
Typography

Udruženja Zlatni Čokanj Zenica, organizira Peti međunarodni festival jakih alkoholnih pića i likera „Zlatni Čokanj 2023.“ Riječ je o manifestaciji, koja je postala tradicionalna, a održat će se u Zenici 18. februara/veljače 2023. godine., pod pokroviteljstvom SPKD Prosvjeta Zenica i HKD Napredak Zenica.

Za sami uvod i nekoliko rečenica želimo se predstaviti. Udruženje Zlatni Čokanj je nastalo u Zenici 2019. godine s ciljem razvoja lokalnog poduzetništva kroz poljoprivredu.

Vizija našeg udruženja je da kroz lokalni razvoj poljoprivrede koji obuhvaća veliki broj malih proizvođača budu održivi i tržištu ponude kvalitetne domaće proizvode čime korisnik dobiva vrhunski proizvod, a proizvođač plasman na tržištu. Poticanjem malih proizvođača i stvaranje zatvorenog kruga u kojem je proizvođač samoodrživ, pri tome krajnjem korisniku nudeći kvalitetan proizvod možemo očekivati razvoj sela, ekološki prihvatljiv uzgoj domaćih proizvoda.

 Kao jednu od aktivnosti ka ispunjenju naše vizije je i Festival Zlatni Čokanj. Na prvom festivalu koji je bio skromnog karaktera je bilo 25 takmičara i 57 uzoraka, bio je lokalnog karaktera. Već naredne godine smo organizirali drugi po redu festival na kojem se prijavilo 55 takmičara sa 180 uzoraka. Godine 2021. smo održali treći po redu festival na koji se prijavilo 122 takmičara i 350 uzoraka gdje smo s ovim festivalom postali festival međunarodnog karaktera. Uzorci su nam stigli iz cijele Bosne i Hercegovine potom Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.zlatni cokanj

 Četvrti festival po redu je održan 2022. godine gdje smo s ovim festivalom pretekli sve brojke prethodnih festivala, prijavljeno je 201 takmičara s 454 uzorka. Na festival su prijavljeni proizvodi iz 127 gradova što je doista impozantan broj. Na festivalu je osvojeno 175 zlatnih medalja 230 srebrenih i 35 brončanih. Ove godine slavimo 5.

godinu festivala, jedna mali jubilej. Oborili smo sve prethodne rekorde festivala gdje smo dobili uzorke od 277 takmičara i rekordnih 626 uzoraka iz 148 gradova i 11 država svijeta. Na festivalu je osvojeno 300 zlatnih medalja 272 srebrenih i 48 brončanih.

 Da je ideja organiziranja festivala bila dobra ideja kazuju brojke same za sebe. Osim povećanja broja uzoraka koji se šalju na takmičenje, naše Udruženje se organizacijskom smislu trudi da Festival iz godine u godinu raste kvalitativno i kvantitativno.

Naše aktivnosti koje organiziramo iz godine u godinu su dokaz da one imaju svoj smisao i potrebu. Mi u udruženju smatramo da je ovo dobar put i način kako mi možemo doprinijeti ekološki, zdravom načinu razvoja poljoprivrede, turizma i privrede generalno, očuvanja tradicije i oživljavanja mini proizvođača. Povratne informacije koje dobivamo od sudionika aktivnosti našeg Udruženja su naše smjernice kojim putem trebamo ići.

Dopustite samo da u kratkim crtama nabrojimo institucije i udruženja s kojima imamo suradnju, sto svakako doprinosi našem kredibilitetu.
POLJOPRIVREDNO – TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK Hrvatska UDRUŽENJE „PROIZVOĐAČI I LJUBITELJI VOĆNIH RAKIJA – ČUVARI TRADICIJE APATIN“ Srbija „UDRUŽENJE PROIZVOĐAČA VOĆA I VOĆNIH RAKIJA OPŠTINE ŽITIŠTE“ Srbija „DRUŠTVO LJUBITELJEV DOMAĆE ŽGANJEKUHE“ Slovenija Na sami dan Festivala svi zainteresirani će imati priliku probati uzorke od izlagača koji će svoje proizvode predstaviti na festivalu, a sve će biti popraćeno bogatom gastronomskom ponudom zeničkog kraja i okoline kao i prigodnim kulturno-zabavnim programom. Osim izložbenog dijela Festival ima i takmičarski dio u okviru kojeg će predsjednik udruženja Zlatni Čokanj proglasiti najuspješnije takmičare i dodijeliti zaslužena priznanja.

 zlatni cokanj1

Obraćamo se Vama jer u Vama vidimo potencijalne partnere u našim aktivnosti i iskreno se nadamo da ćete pronaći svoj interes te u budućnosti medijski ispratiti rad udruženja i održavanje međunarodnog festivala jakih alkoholnih pića i likera „Zlatni Čokanj“. Medijskom pažnjom pomažete održavanje ove manifestacije pomažete dalji rast i napredak našeg Festivala, kao i rad našeg udruženja, koje je bitan segment očuvanja i zaštite kulturnog identiteta našeg grada, kao i razvoju cjelokupnog multikulturalnog ambijenta u BiH.

Za sve dodatne informacije, možete nas kontaktirati na broj tel: +387 61
843 544 g. Boško Jefić.
Također, sve neophodne informacije možete dobiti i putem e-maila:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

S izrazitim poštovanjem i zahvalnošću,

Predsjednik Udruženja Zlatni Čokanj
Boško Jefić