BiH-Hrvatska-Svijet
Typography

Obilne kiše u Bosni i Hercegovini prouzročile su poplave u različitim dijelovima zemlje. Pojedini dijelovi Sarajeva i dalje su pod vodom dok Civilna zaštita pokušava osposobiti cestovnu komunikaciju između Sarajeva i Foče. Situacija se smiruje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali je konjičko naselje Hotovlje i dalje odsječeno od ostatka grada. Stanovnici tog područja su evakuirani.

Dramatično je stanje i u ilidžanskom naselju Butmir. Rijeka Tilava izlila se na lokaciji Gornji Kotorac i Butmir, te poplavila oko 50 objekata, naveli su iz Civilne zaštite KS. Rijeka Željeznica izazvala je velika probleme na Ilidži gdje je poplavila brojne objekte. Također se nabujala rijeka Željeznica izlila i potopila Most spasa koji povezuje Butmir sa susjednim naseljem Sokolović Kolonija.

rijeka bosna

Rijeka Željeznica je nabujala i na području naselja Vojkovići na području općine Istočna Ilidža i na tome području dolazi do odrona zemljišta uz samu rijeku što ugrožava brojne objekte koji se tu nalaze.

Na nekoliko lokacija izlila se rijeka Bosna. Poplavljeni su dijelovi Zenice i Kaknja.

Vodostaj u Modriči

Velika količina oborina u proteklih nekoliko dana dovela je do povećanja vodostaja rijeke Bosne i kod nas. Prema posljednjim mjerenjima vodostaj rijeke Bosne u Modriči na mjernoj stanici danas 06. studenog 2021. u 12 sati iznosio je 120 cm, a za napomenuti je da je na 300 cm stanje redovne obrane od poplava.

Očekuje se još jedan plavni talas tijekom sutrašnjeg dana, koji ne bi trebao izazvati veće probleme, procjene su Općinskog stožera za izvanredne situacije. Rijeka Bosna se izlila i izlijeva na područjima rubnih krajeva Koprivne, Vranjaka, Botajice i Dugog Polja.rijeka bosna1

Trenutno stanje na području općine Modriča je stabilno, za sada nema opasnosti od bujičnih poplava brdskih rijeka, izlijevanja zapadnog lateralnog kanala, kao i od oborinskih gradskih voda. Proglašeno je stanje pripravnosti prvog stupnja i članovi stožera su u pripravnosti, kao i svi relevantni subjekti kako bi mogli na vrijeme reagirati.

Brojne spasilačke ekipe su na terenu.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak
6. studeni 2021