BiH-Hrvatska-Svijet
Typography

Utorak 16.03.2021. predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, sastali su se s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Tijekom zvanične posjete planirano je potpisivanje sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Turske o suradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima.

Cjepivo za bh. stanovništvo

Erdogan je objavio da će Turska Bosni i Hercegovini poslati 30.000 doza cjepiva protiv COVID-19 i s time pokazali solidarnost prema BiH, koja kroz globalne kolektivne sisteme nabavke nije uspjela osigurati vakcine za bh. stanovništvo.
Uz to je Erdogan dodao da “im je cilj obim trgovinske razmjene BiH i Turske podići na milijardu dolara”.

delegacija bih erdogan

Iz ovoga proizlazi da pored svih problema imamo prijatelje i iz Turske koja je, pored Srbije i Slovenije, najveći donator cjepiva za BiH.

Autoput za unapređenje ekonomije BiH

Zatim su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine s predsjednikom Erdoganom razgovarali i o realizaciji projekata kojeg su ranije dogovorili oko autoputa Sarajevo – Beograd jer bi on unaprijedio ekonomiju Bosne i Hercegovine.
Osim toga „put od Ljubljane do Skoplja bio kraći za 180 kilometara i nadamo se da će predsjednik Erdogan odobriti povoljan kredit za gradnju autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo”, kazao je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, nakon sastanka Predsjedništva BiH s Erdoganom, kazao je da je ova posjeta potvrdila izuzetno dobre i prijateljske odnose između dvije zemlje. Napomenuo je da se razgovaralo i o sporazumu izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd koji je danas potpisan što je novi korak naprijed o pitanju tog velikog infrastrukturnog projekta.

Infrastrukturni i građevinski projekti

Zvaničnici BiH i Turske su potpisali sporazume o suradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola kao i memorandum o suradnji na promociji investicija.
Ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović je istakao da je Republika Turska iskazala svoje namjere za kvalitetnije uključivanje prostora jugoistočne Europe u prometnu mrežu EU i zemalja Zapadnog Balkana, dodavši da se poseban akcent u Ministarstvu kojim rukovodi stavlja upravo na bolje regionalno povezivanje u oblasti prometa i prometne infrastrukture.

delegacija bih

Ministar Mitrović je ovom prilikom potpisao i Sporazum o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, rekavši da je osnovni razlog za njegovo zaključivanje želja da se građanima jedne države koji posjeduju vozačku dozvolu omogući da za vrijeme legalnog boravka na teritoriji druge države mogu podnijeti zahtjev za izdavanje zamjenske vozačke dozvole, bez polaganja teoretskog i praktičnog dijela vozačkog ispita.
Također je potpisan i Memorandum o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija BiH i Kancelarije za investiranje Predsjedništva Republike Turske o suradnji na promociji investicija.

Sporazumi i promocija investicija

Članovi bh. Predsjedništva su se tijekom zvanične posjete sastali i s predsjednikom Velike narodne skupštine Turske Mustafom Sentopom.
Sentop je tijekom sastanka podsjetio da dvije zemlje imaju veoma bliske odnose na svim poljima.
“Vjerujemo da na temelju naših historijskih i kulturnih odnosa kao i međuljudskih odnosa i dalje trebamo nastaviti blisku suradnju u mnogim oblastima. Poduzimamo svakako zajedničke napore kako bismo dodatno razvijali odnose između naših zemalja”, kazao je Sentop.narodna skupstina turskeIstakao je da Turska snažno podržava ekonomski razvoj, društvenu integraciju, politički dogovor, stabilnost i pozitivnu agendu u Bosni i Hercegovini.
Sentop je istakao da nivo trgovinskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Turske planiraju povećati na nivo koji bi bio u skladu s izvrsnim političkim odnosima dviju zemalja.
“U tom smislu, napredak na realizaciji projekta autoputa Sarajevo-Beograd je od izuzetnog značaja”, kazao je Sentop.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine će posjetiti i Anitkabir u Ankari, mauzolej prvog predsjednika i osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, gdje će odati počast i položiti cvijeće.

Agencijsko izvješće