Brod
Typography

vjera izlozba-brodPutujuća izložba sakralnih i religijskih eksponata „Vjera na teritoriju Bosne i Hercegovine“, autora vlč. Ivana Ravlića župnika u Posavskoj Mahali u Bosanskoj Posavini, nakon nekoliko gradova koje je obišla u BiH otvorena je u ponedjeljak, 17. rujna po prvi puta i u Bosanskom Brodu u gradskoj galeriji.
Izložbu čini dvjestotinjak sakralnih eksponata - od ukupno 600, koliko ih je autor Ravlić prikupio diljem Bosne i Hercegovine iz svih vjerskih zajednica, Katoličke, Pravoslavne, Židovske i Islamske zajednice.

Da učini nešto više na polju ekumenizma kroz prikupljanje sakralnih i religiozinih eksponata autor Ravlić u realizaciju toga vrijednog projekta krenuo je prije četiri godine te 2008. izdao i katalog vjera „Sakralni i religiozni eksponati vjera na teritoriju BiH“, koji je te večeri također predstavio.


Izložbu su otvorili Anto Knežević, predsjednik udruge 'fra Grga Vilić' i Snježana Pavlović, glasnogovornica općine Bosanski Brod. „Cilj je izložbe povezati i ujediniti narode u njihovoj kulturnoj raznolikosti. Poruka je izložbe da treba jačati svijest o kulturnoj raznolikosti uz uzajamno uvažavanje i toleranciju, da se učini nešto zajednički, te da se pokaže kako se kroz različite tradicije na jednom te istom prostoru može ostvariti duhovni nutarnji razvoj čovjeka i zajednice. Izložba prikazuje ne samo materijalno bogatstvo i umjetničke zbirke, nego i kulturni utjecaj i pečat koji je religija dala na području Bosne i Hercegovine“, istaknuto je na otvorenju.

Prošle je godine izdan i kalendar na kojem su bili podjednako zastupljeni odabrani eksponati svih četiriju religija, a namjera je autora Ravlića i za sljedeću godinu složiti sličan kalendar. Glasnogovornica Pavlović pozvala je autora vlč. Ravlića da u narednim danima do 28. rujna, kada će izložba biti otvorena, učenicima održi u galeriji nastavni sat o važnosti izloženih eksponata.

B. Lukačević