Brod
Typography

crkva kolibeŽupa je proslavila svoga nebeskog zaštitnika sv. Mihaela, sv. misom u 11 sati u ponedjeljak 29.rujna na sam dan zaštitnika. Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali a suslavili su još 12 svećenika.

Nazočilo je oko 420 vjernika po veoma lijepom vremenu. Među vjernicima bili su nazočni i donatori ove župe iz Austrije, koji su materijalno pomogli izgradnju župne kuće i crkve, kao i mnogi gosti i uzvanici. Sve je na početku lijepo pozdravio domaćin vlč. Mirko Ikić, župnik. 

Propovjednik je naglasio ozbiljnost ove svetkovine ulogu anđela u životu pojedinca, regije kao i nacije. Ne možemo anđele shvaćati kao neku malu djecu, djevojčice s krilima ili kakve male bebice koje skakuću i lepršaju po nebesima naglasivši u propovijedi: „Anđeli su nešto suprotno, protivno od toga, oni su Božji borci i vojska koji štite čovjeka od svake vrste zla i bolesti.

Bolest je među ostalim podijeljenost duše, psihe od tijela, samo spajanje je mučno, ali puno znači. Anđeli su naši veliki saveznici, njima mnogo toga zahvaljujemo i velika je greška da se o njima malo govori. Anđeli neprestano štiti naše tijelo i dušu, a mi najčešće i ne mislimo na njih. Sveto Pismo često govori o anđelima koji su nam po Bogu povjereni. Od stvorenja svijeta anđeli su povezani s ljudima. Da li mi zaboravljamo na to? Da li mi častimo svoga anđela čuvara?

Molimo mu se u mnogim teškoćama duševnim i tjelesnim. Danas na svečev blagdan posebno zaželimo da nam sveti Mihovil učvrsti temeljne i trajne vrijednosti u izgradnji kulture života. Iako katkad radi svoje slabosti doživimo padove u životu, uvijek moramo odmah ustati uz pomoć sredstava što nam ih je dalo božansko milosrđe, a to su: pokajanje i ispovijed. Anđeo čuvar nas nuka na obraćenje i ne želi nikako dozvoliti naš pad, koji bez zagovora njemu može biti koban.

Ne dozvolimo da zli duh đavao trijumfira, a naš anđeo čuvar da se povlači.“ Završio je propovjednik.
Tijekom rata 1992.-1995., u drugoj polovini 1992. srpske su snage župnu kuću i crkvu granatirali, a poslije okupacije potpuno uništili. Danas tu stoji lijepa župna crkva kao i kuća, samo vjernika nema.

Svi Hrvati katolici protjerani su. Godine 1991.župa je imala skoro 2000 vjernika, a danas ima 7 obitelji sa 20-ak vjernika.
Samo Božje čudo može župu podići iz pepela.

Ivan Ravlić, župnik u Posavskoj Mahali{jathumbnail off}