Članci o svecima
Typography

Nedjelja je, Cvjetnica ali nikada kao ove godine. Cijeli svijet je u brizi i strahu od korona virusa i svi samo o njemu pričaju. Uskrs kao da neće ni biti ove godine. Svi smo ostali na svojim radnim mjestima i domovima diljem Europe, a već bi danas mnogi od nas osvanuli u svojim župama da bi ostali došli do Velikog četvrtka kada bismo napunili posavske crkve i sudjelovali na obredima Velikog ili svetog tjedna. Ove godine ćemo biti uskraćeni za maslinove grančice kao i obrede Isusove muke i proslave Uskrsa u svom mjestu! No izdržimo, proći će i ovo zlo!

cvijetnica

Cvjetnica je nedjelja kojom započinje Veliki tjedan, nedjelja prije Uskrsa. Svojim sadržajem započinje veliku temu Isusove muke smrti i uskrsnuća, takozvano "vazmeno otajstvo". Vjernici se saberu pred crkvom. Svećenik blagoslovi maslinove ili druge grančice koje prisutni drže u rukama te navijesti evanđelje koje govori o Isusovom svečanom ulasku u Jeruzalem. Vjernici zatim u procesiji krenu u crkvu.

Misno evanđelje je opis Isusove muke. Pjeva se tako da Isusove riječi pjeva svećenik, a ostale uloge, već prema tekstu, pjevači, odnosno zbor. Ako nema pjevača muka se može čitati.
Običaj je da se grančice ponesu kući i stave za križ na zidu, a dio odnese u staju i polja i ona će biti znak i podsjećati će nas da ostanemo vjerni Kristu Isusu sve do druge Cvjetnice.

 Boja liturgijskog ruha je crvena i znak je istodobno Kristove mučeničke ljubavi (usp. Iv 15,13) i vatre Duha od koje je Isus gorio i izgorio (Lk 2,14).  

No, Cvjetnica je dvoznačna. Mnoštvo koje je Isusa na svečanom ulasku u Jeruzalem ponijelo kao slavodobitnika, nakon što je shvatilo da se prevarilo u svojim očekivanjima da će Isus uspostaviti zemaljsko kraljevstvo, svoj “Hosana!” je za nekoliko dana pretvorilo u “Raspni ga! Raspni!”.

Od 1986. godine Crkva na Cvjetnicu slavi Svjetski dan mladih i u mladima želi pobuditi osjetljivost za muke i probleme ljudi koji trpe zbog ratova, gladi i nepravdi. U svima nama liturgija Cvjetnice želi probuditi vjeru, koju je u satniku pod križem probudio umirući Isus, kako bi zajedno s njim mogli reći: “Doista, ovaj bijaše Sin Božji!”