Garevac
Typography

I ove godine je Garevac kao i cijela Posavina obilato nagrađena jesenjim plodovima zemlje koje su vrijedni posavljani posadili, okopavali, zalijevali, i sa puno ljubavi brinuli. Vrijeme je također naklonjeno završnim poljoprivrednim radovima na plodnoj Posavskoj ravnici. Iako je u Garevcu malo povratnika, ipak se zadržala tradicija obrade zemlje, a naročito obrada vrtova, briga o voćnjacima i sve manjim stočnim fondom ( i to samo za vlastite potrebe).

4

Povratnici kažu, ova je godina bila rodna, šljive je napretek, oraha također, jedino je premalo onih koji bi sve to sakupili i konzumirali, tako da puno darova naše ravnice ostaje neiskorišteno. Naša ravnica i dalje donosi obilate plodove, za nas, naše goste i sve one koji dolaze, navraćaju i ostaju u rodnom kraju, poručuju gostoljubivi Garevljani.

Bogati plodovi garevačke zemlje

Stoga je Garevac 22. listopada 2017. godine bogatim plodovima posavske zemlje obilježio Dane kruha i zahvale za plodove zemlje. Svetoj misi nazočilo je oko 80 vjernika koji su se okupili u župnoj crkvi.

Misu je predvodio župnik vlč. Filip Brajinović u koncelebraciji svećenika u mirovini vlč. Ante Burić. 1

U duhu obilježavanja plodova zemlje vrijedni vjernici na čelu s župnom domaćicom Dijanom Kovač prikladno su uredili mjesto ispred oltara, a župnikova propovijed dodatno je pobudila osjećaj zahvalnosti za plodove zemlje.

Svaka sveta misa je jedna zahvala Bogu, a s njom je dobro osvijestiti i važnost osjećaja zahvalnosti i u svakodnevnom životu kršćana. Bogu iz dana u dan treba zahvaljivati za sve ono što nam daruje, a ponajviše se trebamo zahvaljivati za kruh, a samim time i za svaki plod zemlje koji nastaje snagom i radom ruku čovječjih, čulo se tijekom misnoga slavlja.

Glad za više moći, ugleda, novca...

-U svijetu je preko dvije milijarde gladnih, a od toga broja 165 000 000 je gladne djece. Stoga se upitajmo dali smo dovoljno zahvalni na onome što nam dragi Bog svakoga dana daruje!? Ponekad izgleda da i nismo jer živimo u okruženju općeg nezadovoljstva i gladi za imati više, moći, ugleda i novca. Dragome Bogu trebamo zahvaljivati na svakome danu, koji nam je dao na raspolaganje, te da u tome danu zahvalimo i na svakoj sitnici, na svakome njegovom dobru i osmijehu.
Budimo kršćani i vjernici ,činimo dobra djela, darujmo, pomažimo, razveselimo nekoga, vratimo nekome osmijeh na lice, poruke su današnje Svete mise u Garevcu.

Poslije svete mise i zahvale vjernici su zajednički otišli u župnu dvoranu gdje su naše domaćice donijele svoje darove. Našlo se tu kruha, buhtle (jedne vrste kolača od dizanog tijesta punjenog pekmezom od šljive), pite i kolača a i župnik se potrudio da ih ugosti pićem i tako se upriličilo jedno lijepo zajedničkog župno druženje.

13c

Ostale fotografije pogledajte klikom ovdje.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak