Garevac
Typography

U četvrtak 10. listopada  2019. godine ujutro u 9.00 sati održana javna rasprava te promovirana i predstavljena izgradnja autoceste od Vukosavlja do Brčkog u Srpskom Kulturnom Centru u Modriči. Na raspravi je sudjelovalo oko 150 mještana Garevca, Kladara Donjih i Čardaka koji su ozbiljno ponijeli i pokazali razumijevanje ovoga projekta te poslali jaku poruku nadležnim institucijama da nisu protiv izgradnje autoceste ali jesu protiv ovakvog Nacrta trase koja bi išla na štetu hrvatskih sela, njihovih povratnika i njihove imovine.

Dopredsjednik RS-a, Josip Jerković je već prije kazao da ovaj Nacrt trase autoceste i plinovoda drži neprihvatljivim, istaknuvši da je briga Hrvata povratnika opravdana jer predložena trasa autoceste nikako i nikome nije prihvatljiva te će učiniti sve što je u njegovoj moći da se pronađe rješenje koje neće ići na štetu povratnika kao i drugih žitelja ovoga kraja.

Nedopustivo je dozvoliti rušenje kuća povratnika koji su teškim radom obnovili svoje domove, znajući da postoji i drugo rješenje za navedeni projekt a to je izgradnja autoceste u nenaseljenom dijelu sela gdje su njive, pašnjaci i šume.

Također ohrabruje i izjava ministra prometa i veza RS Neđe Trninić koji naglašava da je ovaj projekt tek u fazi nacrta i do konačne verzije može se još puno puta izmijeniti i da se neće učiniti ništa što bi bilo protiv volje mještana i što bi im moglo nanijeti štetu.

prezentacija 900

Poslije javne rasprave i naši mještani koji su nazočili javnoj raspravi promijenili su svoje mišljenje. Nakon iznesenih primjedbi i stavova da nisu protiv autoceste i plinovoda no da jesu protiv ovakvog Nacrta trase.
Isto nam je to potvrdio i predsjednik Mjesne zajednice Garevac Vlado Tokić koji je kazao da su dobili snažnu podršku od općinskih vlasti i da će se zajedno boriti za izmjenu projekta i zajedno uputiti žalbu podsjećajući da slične probleme imaju i u Vukosavlju, Šamcu i Pelagićevu.

Napomenut ću da sam uputio i upit odjeljenju za prostorno uređenje, stambeno komunalne poslove i ekologiju u općinu Modriču te dobio odgovor od gospodina Jovana Mišić dip. inženjera građevinarstva da će nakon protokoliranja i javnog uvida biti proslijeđeni svi prigovori izrađivaču plana zajedno s knjigom primjedbi koja se nalazi u prostorijama navedene općine.

prezentacija 901

Do sada je poštom i elektronskom poštom pristiglo 195 prigovora, a naš članak koji smo objavili kao uputstvo za slanje prigovora pročitan je 800 puta pa sami razmislite i recite da li je pristigao dovoljan broj prigovora ili naši ljudi još uvijek ne ozbiljno smatraju ovaj projekt.

Bilo kako bilo, nakon jučerašnje rasprave očekujemo odgovor službene Banja Luke i nadamo se da će se trasa izmjestiti na drugu lokaciju, a povratnici bez strepnje ostati na svojim ognjištima.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak