Garevac
Typography

blagoslov polja 2015Po veoma lijepom i sunčanom danu župa Garevac proslavi blagoslov sv. Marka Evanđeliste i blagoslov polja. Obred blagoslova polja vrlo je star u povijesti Crkve. Računa se da potječe od pape Grgura Velikog iz 590 godine.

Obično je započinjao na Markov dan 25. travnja. Postoje različiti obredi blagoslova polja a kod nas se ustalio obred molenja litanija Svih Svetih i blagoslova na četiri mjesta, počevši od istoka, juga zapada i sjevera.

Na tim se mjestima blagoslivljalo i molilo za Božju zaštitu, križem, jednom svijećom /jedinstvom/, tri svijeće/ trojstvo/ te blagoslovljenom vodom.

Molilo se da nas Bog zaštiti od naših neprijatelja, od kuge glada i rata, te munje grada i zla vremena, te molilo da Bog udijeli svoj blagoslov da Bog udijeli plod zemlji našoj i da te plodove uzdrži.

Od davnina u Garevcu na uriji Stanušića, gdje postoji jedna mala kapelica, obavljao se ovaj blagoslov.

Pravljenjem crkve taj se blaogoslov obavlja u crkvenom dvorištu. Za ovu zgodu skupljali su se garevljani iz raznih krajeva i dolazili svojoj rodnoj grudi moleći Božji blagoslov i zaštitu.

Tako je bilo i ove godine, premda se osjeća sve manji broj mještana. Blagoslov polja je obavio župnik Filip, a misu je predslavio vlč. Anto Burić uz suslavlje spomenutog župnika te vlč. Marka i Fabijana Stanušić. Vlč. Anto na početku sv. Mise i kasnije u propovjedi pozvao nas je na zahvalnost Bogu.

Žalosna je činjenica da su naše njive zarasle i da ih vrlo malo garevljana obrađuje. Poželjele su naše njive  i volova a ih vrijednih ratara i kopača, kako pjevaju braća Begić u jednoj svojoj pjesmi.

Upravo iz tih razloga treba zahvaljivati Boga jer su te naše njive odhranile i odškolovale tolike generacije.

Na kraju župnik se zahvalio svima na dolazku te pozvao na zahvalnost i poziv da mi sa svoje strane učinimo što možemo a Bog je onaj koji daje da sjeme raste i donosi plod.

Župnik vlč. Filip Brajinović{jathumbnail off}