Garevac
Typography

Garevac – Svake godine pred blagdan sv. Ivana Krstitelja Garevljani se okupljaju na „Stanušića ledini“ da bi zapalili veliku vatru uoči Ivan dana ili kako se ovdje u narodu kaže: mašala lile uči Svetog Ive.

Tako je bilo i u subotu 23.06. 2018. godine. Svi pokretni Garevljani iako se dalo primijetiti da ih je ove godine bilo nešto manje već prošlih godina na „Stanušića ledini“ kod Garevačke pošte okupili su se da sudjeluju u tradicionalnom paljenju vatre u Garevcu poznate kao mašale uoči blagdana sv. Ive.vatra

Pripremljena drva i vatru ove godine upalio je mještanin Petar Gagulić Antin.

A onda su oni najmlađi počeli podizati baklje ili mašale uz povike mašala lile uoči svetog Ive.

Kao i svake godine kod starijih pojedinaca dale su se vidjeti i suze radosnice onih mještana Garevca koji se prisjetiše starih i dobrih vremena.

Ovom ne svakidašnjem događaju u Garevcu i ove godine su nazočili Ruža i Ilija Stanušić koji redovito svake godine dođu iz daleke Kanade da posjete svoj zavičaj i tu ostanu puna tri mjeseca. S obzirom na to da su već stariji upitno je hoće li doći i sljedeće godine?mještani

Također je ove godine nedostajalo pjesme, i narodnih kola ovoga kraja izvođenim na šargiji i violini ali dale su se primijetiti dvojnice Perije Perić koje uvijek za ovu zgodu ponese sa sobom. Uz sjećanja na stara vremena, piće i kolače te ugodno druženje Garevljani su tu ostali do kasno u noć.

Dalo se primijetiti da je i ove godine bilo likova naših susjeda iz Čardaka ali i nedostatak pokojnih Garevljana koji su tu redovno nazočili: Stjepan-Stipo Burić, Niko Gagulić "Đoka" i Ilija Cvitkušić "Džoljo"..

Stoga slobodno možemo reći da je ovaj događaj paljenja Mašale u Garevcu već postao tradicionalan kao i prija Domovinskog rata i ne krije se zadovoljstvo zbog druženja koje je upriličeno i ove noći u Garevcu.

Moramo napomenuti da se svake godine Ilija Stanušić „Sofin“ pobrine za uređenje i čišćenje ovoga djela ledine i ostataka od ovog događaja. Hvala mu.

muski

Ostale fotografije koje je načinila Dijana Kovač pogledajte u GIP-ovoj Foto galeriji ili klikom ovdje.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak{jathumbnail off}