Garevac
Typography

Početak je mjeseca rujna 2021., mjeseca u kojem ćemo ući u jedno novo kalendarsko vremensko razdoblje. Vrijeme u kojem ćemo brati plodove koje smo proljetos i ljetos zasadili u našim vrtovima, i plodnim ravničarskim njivama i poljima. I ako nam vrijeme nije bilo baš naklonjeno radi velikih vrućina i suša tijekom ljeta ipak nas naši usjevi nikada nisu izdali pa tako će nadamo se biti i ove godine.


Slobodno bi mogli reći da je ovo zlatno vrijeme u kojem drveća mijenjaju svoj izgled, ljetni dani su sve kraći, a jesen polako kuca na vrata.

Ovo je vrijeme kada u Garevcu borave pretežno njegovi povratnici, jer su godišnji odmori već prošli, i sve je manje onih mještana koji se kreću selom.1

No Garevac i danas nije pust i prazan. I danas se u njemu nešto događa, samo što to drugi ne vide jer to pojedinci ne pokazuju na svojim FB profilima. Oni radije pokažu svoje lijepo uređeno dvorište, cvijeće, svježe napravljeni pekmez, ajvar i zimnicu već ono društveno što zanima sve Garevljane.

Kažu da je ponavljanje majka mudrosti, pa možda ne bi bilo loše da malo rekapituliramo vrijeme i situaciju u kojoj se nalazimo, za naše redovne čitatelje kojima je to većinom poznato, ali i početnike u onome što se naziva teorijama zavjere, kojima će ovo uvod u ono što se zapravo dešava u njihovu zavičaju.
Mislimo da je takvih osoba danas sve više i da i njima trebamo posvetiti posebnu pažnju pa pođimo redom.

Većina onih koja živi u Garevcu mogla je zapaziti ili čuti od drugih kako je Garevac danas jedna velika bauštela.

I u pravo je tako. A riječ je obnovi i krpanju asfalta kako kroz samo selo tako i na Magistralnoj cesti M 17 od Bos. Šamca do Mostara i dalje do Čapljine.

Veliki su to zalogaji za jedno malo povratničko mjesto. Treba izvući financije moćnika da se to uradi, a kako i na koji način.

Najbolje nam to svjedoči naša MZ Garevac koja svojim poštenim radom i zalaganjem, te čarobnim štapićem od ni čega pravi čuda.

Nije lako biti prosjak i vjesiti na općinskim vratima, kaže nam Vlado Tokić „Dikača“ i dodaje „mora se“!

I dosita je tako! Kako ubijediti općinsku financijsku službu da iz svoga proračuna izdvoje novac za obnovu sela u kojima živi oko 200-njak povratnika.

Ali hvala Bogu, aktivnim, upornim i dobrim ljudima kao i našem starom predstavniku Hrvatskog naroda u općini Modriča da je ovo prošlo i ove godine.
Ponovo imamo pokrpane rupe kroz Garevac, Kladare i Čardak koje je uradilo poduzeće Balegem iz Gradačca.

Ponovo se možemo mirno voziti i Bogu zahvaljivati na razumijevanju odgovornih osoba.3

Za obnovu Magistralne ceste i financiranja iste je druga priča, ali dobro je da je i ona obnovljena, jer veliki se teret prijevozi preko nje, a godinama se nije obnavljala. Radove je uspješno i na vrijeme završilo poduzeće MG MIND d.o.o. iz Mrkonjić Grada.

Još da se postavi prometno ogledalo oko kojega se priča već dva desetljeća na raskrižju kod Perine gostione bilo bi to veliko olakšanje za vozače koji su svakim danom stariji i slabiji.

Mnogi od nas će pamtiti da je GIP prija tri godine bio uveo i novi način vožnje za blagdane Iline i Svih Svetih kada se prema groblju vozilo samo u jednom smjeru te se izlazilo u Kajićima, Perićima i Šerićima na glavnu cestu, ali ako se to iz godine u godinu ne koristi ideje zastarijevaju i propadaju.

Dakle iz svega ovoga možemo donijeti zaključak kako je i ovo jedan svijetli primjer da se i s malo može učiniti dosta, ako se hoće želi i zna.
Stoga dragi Garevljani podržite svoju MZ Garevac, koji će vam sigurno svaki vaš Franak, Euro, Kunu ili KM kroz svoj rad opravdati.

Mi smo oni koji vam to garantiramo!

Njih nitko ne spominje i ne traži za njih financijsku pomoć a svi radovi su na njihovim plećima.

Ne zaboravite da oni čiste i uređuju Garevac, bankine pored ceste, pod kresavaju međe i uređuju garevačko groblje.

Veliki su to izdaci a malo ih se tko se od nas sjeti!

04.9.2021.
Za Posavinu.org piše Mišo Perak