Garevac
Typography

“Zagreb ne smije šutjeti i mora reagirati na takve stvari, gdje se i ono malo Hrvata u Posavini želi istjerati nakon 100 tisuća onih koji su otišli, koje Srbi nisu nikada spominjali, a stalno spominju Oluju. Hrvatski narod iz Posavine je protjeran i opet se pokušava napraviti isto. I još gore,” kaže Kovač.

Situacija oko pokušaja izgradnje trase autoceste Banja Luka – Doboj – Bijeljina preko poteza hrvatskih povratničkih sela u modričkoj općini danas je vruća tema i na prostoru Republike Hrvatske. Nemila događanja oko određivanja trase autoceste u Posavini komentirao je i jedan od najbližih suradnika predsjdnika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, danas predsjednik Upravnog odbora Hrvatske matice iseljenika gospodin Milan Kovač.

milan kovac 900

Žalosno je da se takvi potezi rade a da Zagreb šuti. Zagreb ne smije šutjeti i mora reagirati na takve stvari, gdje se i ono malo Hrvata u Posavini želi istjerati nakon 100 tisuća onih koji su otišli, koje Srbi nisu nikada spominjali, a stalno spominju Oluju. Hrvatski narod iz Posavine je protjeran. Mi smo koliko smo mogli štitili i branili taj prostor, ali se u tome nije uspjelo. Prema tome treba reagirati promptno, ustvari vjerujem da je došlo vrijeme da se svemu tome suprotstavi, da se pozove hrvatski predstavnici hrvatskog naroda iz RS i BiH na razgovor, jer nije Franjo Tuđman s vodstvom hrvatskom naroda razgovarao 90-tih godina zato što mu je odgovaralo i što mu se sjedilo, nego zato da se utvrdi zajednički stav, jer je obrana hrvatskih domova u obije zemlje bila prioritet.

Međutim, sada izgleda da nema te koordinacije među hrvatskim vodstvom u BiH i Hrvatskoj, što pod hitno treba promijeniti, kazao nam je gospodin Kovač. Cijeli intervju možete pročitati na našem portalu tijekom sutrašnjeg dana.

Za GIP piše: Anto PRANJKIĆ