Gornja Tramošnica
Typography

Hrvatska djeca iz Tramošnice već dva tjedna ne idu na nastavu u Osnovnu školu Vaso Pelagić u ovom Hrvatskom mjestu u općini Pelagićevo u Republici Srpskoj a sve u znak prosvjeda što im je ukinuta praksa utemeljena prije 17 godina da djeca povratnika koja jedina idu u tu školu uče nastavu po hrvatskom planu i programu. U ovu područnu školu u selu Tramošnici išlo je osmero djece različitih uzrasta od prvog do četvrtog razreda.

To su djeca povratnika koja su do sada učili nastavu na hrvatskom jeziku i po hrvatskom planu i programu, za što su imala i suglasnost Ministarstva obrazovanja, prosvjete i kulture RS.
Ali nažalost dolaskom nove direktorice Olge Lazić i nove učiteljice, praksa se promijenila, te je polovica roditelja odlučilo da ne dozvole djeci da idu dalje u školu dok se plan i program ne promjeni.

Jedan od nazočnih  roditelja bio je i Ivo Kamenjašević, delegat u Vijeću naroda RS i roditelj učenika četvrtog razreda, koji je kazao kako će ostati pred školom dok se stanje ne riješi, pa ako treba da će i gladovati, jer je 19 dan kako djeca ne idu u školu.

skolska ploca

Gospodin Kamenjašević tvrdi da se dolaskom nove direktorice mnogo toga promijenilo u školi, a da je prisutan i zdravstveni rizik za djecu jer je higijena u školi na veoma niskom nivou, dvorište zapušteno, a škola prljava.

U Republici Srpskoj ima 641 nastavnik razredne nastave koji se broje kao višak, a direktorica Olga Lazić, je zaposlila novu učiteljicu koja ne poštuje ni odluke Ministarstva- rekao je Kamenjašević.

Nastava u BiH odvija se odvojeno po tri nastavna plana i programa na hrvatskom, bošnjačkom i srpskom jeziku.

Također je i predsjednik Republike Srpske Josip Jerković komentirao ovaj događaj. On kaže kako se u posljednjih 17 godina nastava u Osnovnoj školi Vaso Pelagić u selu Tramošnici odvijala na hrvatskome jeziku sukladno dogovoru s ministarstvom obrazovanja Republike Srpske, no dolaskom nove direktorice Olge Lazić promijenila se te praksa.

"Hrvatska djeca već dva tjedna ne idu na nastavu, a jutros je ravnateljica Lazić naredila policiji da potjera roditelje djece. To je sramotno ponašanje direktorice iako nam je ministar obrazovanja obećao da će se nastava nastaviti održavati na hrvatskom jeziku", rekao je Jerković.

Dodao je kako je prema njegovim informacijama nova ravnateljica iz učionice pobacala sve što je upućivalo na hrvatski nastavni plan i program i pozvala policiju da odstrani roditelje iz dvorišta škole.

"Roditelji i mještani su se okupili ispred dvorišta škole i čekaju reakciju ministra. Smatram da tu ne treba dizati napetosti i da treba vratiti plan i program po kome su djeca i do sada radila", dodao je Jerković.

Za djecu je važno da se obrazuju po hrvatskom nastavnom planu i programu jer srednjoškolsko obrazovanje nastavljaju u nekoj od najbližih srednjih škola u Gradačcu ili Orašju, objasnio je Jerković.

Agencijsko izvješće