Gradačac
Typography

Drugog dana 45. Sajma šljive u okviru kojeg se održava 1. međunarodni sajam pčelarstva u organizaciji Udruženja pčelara „Pčela“ Gradačac, dodjeljena su priznanja i medalje za kvalitetu ocijenjenih medova. Stručni žiri sastavljen od članova iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine na analizi od stotinu uzoraka meda, odlučio je da njih 88 zaslužuju da dobiju medalje. Dodijeljeno je 21 zlatna, 47 srebrnih i 20 brončanih medalja.

Uoči početka manifestacije riječi dobrodošlice prisutnima je uputio predsjednik Udruženja „Pčela“ Gradačac, Asmir Duraković, koji je istakao kako je Udruženje po prvi puta organiziralo Međunarodni sajam pčelarstva i ocjenjivanja kvalitetu meda.

„Ocjenjivanje kvalitete meda vršili smo na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a prijavljeno je stotinu uzoraka za ocjenjivanje, na kojima su rađeni fizikalno-kemijske kao i senzorne analize meda. Za 12 uzoraka dodijelili smo zahvalnicu za učešće, dok su ostalim sudionicima dodijeljene medalje. Zadovoljni smo s odzivom sudionika koji su se odazvali kako iz naše zemlje tako i iz regiona“, istakao je Duraković.

Drago Šubarić, prorektor Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayer iz Osijeka istakao je kako se već neko vrijeme u Gradačcu osjeća kao kod kuće, između ostalog, zahvaljujući entuzijazmu prof.dr. Midhata Jašića koji je koordinirao rad na organizaciji sajma i stručnog savjetovanja za pčelare.sajam pcelari

„Čitao sam knjigu u kojoj se kaže da je svijet jedna organizirana košnica koja ima svoju maticu, a nas je ponovo okupio profesor Midhat Jašić , koji je rekao bih naša matica. Mi ćemo predstaviti 12 stručnih predavanja, nadam se da ima i novih pčelara kojima će naša predavanja biti od izuzetnog značaja“ rekao je prof.dr. Drago Šubarić.

Dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, Stanko Čuljak, dugogodišnji prijatelj gradačački pčelara i ove godine je bio dio manifestacije koja je po njemu kao i uvijek ispunila očekivanja.

„Ove kemijske analize koje ste dobili mnogo su vrjednije od ovih diploma i medalja. Pogledajte, jer to je dokaz da li ste dobro ili niste dobro radili. Na njih ne možemo uticati, one su produkt onoga što su naše pčele donijele u košnicu, one su dokaz da imamo dobar i kvalitetan med, ako su parametri dobri“, poručio je Čuljak.

Drugi dio manifestacije posvećen je savjetovanju o pčelarstvu na kojem je učešće uzelo 12 predavača sa fakulteta u Tuzli i Osijeku. Posebna pažnja je posvećena značaju pčela u voćarstvu te pesticidima i njihovoj zakonskoj regulativi, kao i temama vezanim za standardizaciju u pčelarstvu i u organskoj proizvodnji.

Izvor GIP