Hrvatska
Typography

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata danas, 6. svibnja, obilježava „Dan sjećanja na stradanje vojvođanskih Hrvata“, kojim želimo u javnosti doprinijeti prepoznavanju i sjećanju na
tragičnu sudbinu vojvođanskih Hrvata, koji su zbog velikosrpskog terora bili žrtve fizičkih likvidacija i progona na ratom nezahvaćenom teritoriju Vojvodine.

Njih oko 40.000 je bilo primorano zauvijek napustiti svoje domove, brojni su prošli kroz logore i razne kaznionice u Srbiji, a nekoliko desetina je izgubilo živote ili nestalo.

Današnji datum je znakovit jer je toga dana 1991. godine čelnik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u Hrtkovcima, u Srijemu, na javnom skupu pozivao na progon Hrvata te pročitao popis hrvatskih obitelji koje se moraju iseliti ili će u protivnom postati žrtve nasilja („Imate 24 sata da se iselite ili birajte koje vam je dijete draže“).

Također, i ovom prigodom želimo ukazati na potrebu izgradnje primjerenog spomen obilježja u Republici Srbiji za ubijene i protjerane Hrvate, nevine žrtve etnički motiviranog nasilja, jer, nažalost, u Republici Srbiji ne postoji nijedno spomen obilježje na kojem bi smo mogli obaviti primjerene komemoracije, a koje bi trajno ukazivalo na ta stradanja i žrtve te spriječilo brojna negiranja postojanja tih žrtava, a koja često čujemo iz najviših krugova vlasti u Republici Srbiji.

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata

dani sjecanja srijemci 2

 

dani sjecanja srijemci 1