Hrvatska
Typography

Osuda izjave pojedinih visokih dužnosnika iz Republike Srbije (Ministar Aleksandar Martinović) o događajima iz 1990-ih godina u Vojvodini - relativiziranje i negiranje stradanja Hrvata.
Proteklih nekoliko dana ponovno svjedočimo izjavama pojedinih srbijanskih dužnosnika, među kojima je i ministar državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Aleksandar Martinović, u kojima se otvoreno negiraju strahote koje su na tisuće Hrvata iz Srbije, prije svega iz Srijema i jugozapadne Bačke, zajedno s drugim nesrpskim stanovništvom (Mađarima, Rusinima, Slovacima i drugima) doživjeli tijekom 1990-ih godina.

Nepobitna je činjenica da je prije više od 30 godina, 1991. godine, istovremeno s početkom dizanja pobune srpskog stanovništva u Republici Hrvatskoj protiv državne vlasti i konačno s početkom Domovinskog rata, započelo i tragično razdoblje za Hrvate u Vojvodini koje je rezultiralo prisilnim iseljenjem više od 40.000 Hrvata sa svojih stoljetnih ognjišta, a koje je postizano planskim prijetnjama, zlostavljanjima i nasiljem, fizičkim i verbalnim uključujući i silovanja i ubojstva čitavih obitelji, o čemu članovi Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke mogu itekako svjedočiti. Iseljenje je provedeno po planu praćeno zločinima i sve pod okriljem velikosrpske politike na čelu sa Slobodanom Miloševićem te uz pomoću velikog broja izvršitelja među kojima je prednjačio Vojislav Šešelj i njegovi suradnici, a u kojem su sudjelovali i javni organi poput policije i JNA, a o čemu svjedoče brojni priznati dokumenti i dokazi izneseni pred međunarodnim sudovima i sudovima u Republici Srbiji.

hrvati vojvodine

Stoga je nepojmljivo da danas ministar države koja pregovara o ulasku u Europsku uniju zatvara oči na konkretne činjenice, svjedoke, dokumentaciju koji potvrđuju i dokazuju zlodjela činjena tijekom 1990-ih nad vojvođanskim Hrvatima i ostalim nesrbima u Republici Srbiji te negira međunarodne sudove
.
Ministar Aleksandar Martinović je u Narodnoj skupštini Srbije, na sjednici 5.7.2023. godine, izjavio je „Vojislav Šešelj nije osuđen za ratni zločin. Vojislav Šešelj je osuđen za poticanje na deportaciju Hrvata iz Hrtkovaca. A to nije ratni zločin (...) zato što nijedan Hrvat iz Hrtkovaca nije deportiran.“

Ovim putem želimo podsjetiti javnost da je Vojislav Šešelj osuđen po točkama 1, 10, 11 optužnice za poticanje progona, deportaciju i druga nečovječna djela (prisilno raseljavanje) kao zločine protiv čovječnosti i progon (kršenje prava na sigurnost) u srijemskom mjestu Hrtkovci. Ova vrsta zločina, pored etničkog čišćenja i genocida, spada u red najtežih ratnih zločina. Negiranje te činjenice je nepriznavanje pravomoćne presude tijela Ujedinjenih naroda - MICT (Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove) u Den Haagu. Činjenica je da Međunarodni sud u Haagu osudio Vojislava Šešelja za zločine protiv čovječnosti također govori u prilog tome da je osuđeni zločinac, i ima svoju težinu u pogledu stradanja hrvatskog naroda u Vojvodini tijekom 1990ih godina. Stoga je nedopustivo da se počinjena zlodjela negiraju i relativiziraju, pogotovo kada takve izjave dolaze od dužnosnika koji je i ministar u aktualnoj Vladi Republike Srbije.

Iako srpska javnost bilježi njegove gafove u obliku izjava u kojima otvoreno vrijeđa građane svoje države, čime izaziva osudu i zgražanje srpske javnosti, u demokratski uređenim državama za ovakve istupe mjesta nema. Zato ovim putem, kao udruga koja preko 30 godina svjedoči o tragičnoj sudbini vojvođanskih Hrvata, otvoreno izražavamo prosvjed i ukazujemo na izrečene neistine da Vojislav Šešelj nije osuđen za zločine nad Hrvatima u Vojvodini i da su Hrvati s prostora Vojvodine tijekom 1990-ih godina dobrovoljno i iz koristoljublja mijenjali svoje kuće i imanja sa Srbima iz Republike Hrvatske.

Na koncu, s pravom treba postaviti pitanje može li se zbog ovakvog relativiziranja zločina koji su se dogodili nad Hrvatima u Vojvodini očekivati daljnji napredak u hrvatsko-srpskim odnosima te nastavku eurointegracijskih procesa u samoj Srbiji. S obzirom na to da je takve neistine javno izgovorio ministar u beogradskoj Narodnoj skupštini, iskreno se nadamo da to nije službeni stav državne politike Republike Srbije i da će se netko iz vlasti Republike Srbije o tome očitovati, jer u protivnom to bi značilo da se nije promijenio odnos Republike Srbije prema Republici Hrvatskoj i Hrvatima koji žive u Srbiji u odnosu prema politici iz 1990-ih godina.

ZAJEDNICA PROTJERANIH HRVATA IZ SRIJEMA BAČKE I BANATA
Zagreb, 7. 7. 2023. godine