Hrvatska
Typography

Dok se mnogi sele iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i ostalih zemalja bivše Jugoslavije, u potrazi za boljim životom i svoje nove početke nastoje ostvariti u stranim zemljama, gledam danas u poljoprivrednoj emisiji HRT  „Plodovi zemlje“ kako jedan Nizozemac svoju priliku za novi početak vidi  upravo u Hrvatskoj i mogućnostima zdravog te prirodnog načina života u ruralnoj sredini pakračko-lipičkog kraja. Već je kupio imanje i dolazi s nadom da će on i njegova obitelj ovdje imati bolji život nego u Nizozemskoj.

Jedni odlaze,  drugi dolaze

U posljednje vrijeme smo navikli da ljudi, pogotovo mladi, odlaze iz Hrvatske, ali ovo je dokaz da ima i obrnutih slučajeva, te da se netko iz bogate, zapadne zemlje seli u Hrvatsku, tražeći bolju budućnost.

Jedan od tih je 48-godišnji Nizozemac Bart Meijer iz nizozemskog grada Lekkerkerka pokraj Rotterdama koji sa suprugom Jessicom i dvoje maloljetne djece, djevojčicom Mariom i dječakom Bramom.

Inače, Bart i supruga nisu nikakvi nerazumni ljudi, niti one osobe koje bježe od zakona, nego pristojne i odgovorne osobe koje je život naučio da se bore.

bart meier obitelj

Bart se dugo godina bavio uređenjem vrtova i dizajniranjem krajolika, i brojnim drugim poslovima. Tako se uređivač vrtova i okućnica prekvalificirao u učitelja građevinskih tehnika za djecu s teškoćama u razvoju dok njegova supruga radi s osobama koje imaju psihički, socijalni ili fizički hendikep te je osobni trener i asistent za odrasle s psihičkim i fizičkim tegobama. Oboje su ostali bez posla, on prije tri godine, ona prošle godine. U proljeće 2014., prvi put su došli u Lipik i Pakrac, od tad bili su ovdje sedam puta i svaki put zadržali se dva do šest tjedana.

Planovi već postoje

Tako su stvorili svoje planove o pokretanju permakulturalne proizvodnje, i tajnama tog poljoprivrednog gospodarenja zemljom i organskog uzgoja koji na održivi način osiguravaju hranu, energiju, ali i ostale potrebe. Četiri mjeseca mu je trebalo da sredi papirologiju i pokrene tvrtku Permakultura Zlatna jutra s pakračkom adresom.

Kako ističu vole prirodu, dobra, prirodna jela, kampiranje, ljude i muziku.

bart meier1900

U Nizozemskoj su prestari da pronađu novi posao, iako je i u Hrvatskoj isto. No Nizozemska je vrlo skupa, pogotovo poljoprivredna zemlja.
 
Preko prijatelja iz Pule, za Barta je Hrvatska postala logičan izbor. Kasnije je upoznao još jednog doseljenika u Lipik, znanstvenika Borisa Riseka koji je posao u Americi zamijenio životom u Šeovici.

Cijelo vrijeme Bart intenzivno traži imanje koje odgovara njegovim potrebama, ono bi trebalo biti veličine 3,5 do 7 hektara, a spreman je platiti između 10 do 20 tisuća eura. Ne smetaju mu polu-napuštena područja, zapuštena zemlja koja se nije održavala od rata, čak je sve to i poželjno jer se uklapa u njegovu viziju organskog uzgoja hrane i zato je dolinu od Pakraca do Požege nekako doživio kao najpoželjnije mjesto. Neodržavane stare kuće također mu odgovaraju jer ih sam može i zna  obnoviti.

Naša posla

U svom zadnjem posjetu Hrvatskoj pogledao je 12 imanja, neke pokraj Kutine, u Kukunjevcu, Čagliću i Pakracu. Nije mu više gotovo bitno gdje se ono nalazi. Potrebna je čista i uredna dokumentacija što je često nedostatak kao i to da se radi o manjim parcelama s kojih ne postoji mogućnost širenja.

Moli sve ljude dobre volje da mu pomognu pronaći imanje jer kaže kako je postao razočaran kada je vidio neke dobre prilike po prihvatljivim cijenama, ali vlasnici kad su čuli da je Nizozemac, polakomili su i podigli cijenu i za 10 tisuća eura. Sve informacije mu  se mogu uputiti putem e-maila: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

bart meier900

Bart kaže da  ima novca i da je spreman trenutno platiti jedno željeno imanje do 13 tisuća eura, a kasnije to jest čim nešto kupe, prodat će sve što imaju u Nizozemskoj i dalje će ulagati u Hrvatskoj.

Ovo je veoma korisno razmišljanje i bilo bi dobo da se mnogi posebno oni koji sjede i čekaju da kupe autobusno kartu u jednom smjeru ugledaju na Barta i ostanu o ovoj tako lijepoj i prirodno bogatoj zemlji.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak