Hrvatska
Typography

Vlado Vladić: " Čovjek sam koji boluje od čovjeka"

Na zagrebačkom Kaptolu 20. u Dvorani KEC, među kurijama kaptolskim, održana je zanimljiva tribina iz ciklusa "Poetika Bogotražitelja". Tradicionalni organizator je Udruga Collegium Hergešić, Tribina za kulturu i znanost održala je svoju 1247.tribinu.

Gost je bio dr.sci. Vlado Vladić, pjesnik, filozof i prevoditelj. Moderator večeri je bila Tuga Tarle, književnica, a voditeljica Vesna Matić, dr.med. Uz gosta, sudjelovao je Đuro Vidmarović, književnik i Slavko Nedić, kantautor. Umjesto na Kaptolu 27.tribina je održana na Kaptolu 20.

Voditeljica Vesna Matić je započela tribinu citatom pokojnog Bogdana Maleševića, književnika koji je preminuo prije godinu dana. "Kako prepoznati Boga u djelima umjetnika i književnika". Nastavila je književnica Tuga Tarle, koja je kazala kako je ovo prva tribina koja predstavlja duhovnu poeziju i sve ono što slavi Boga u poeziji.

Započela je govoriti o gostu, Vladi Vladiću, rođen je 1967. u Rami, živi u Sesvetskom Kobiljaku. Doktorirao je filozofiju 2004. godine na temi "Filozofija Karola Woytile" i bio među najmlađim doktorima filozofije. Napisao je više knjiga poezije i proze, nezaposlen je i kao slobodni umjetnik piše i prevodi sa nekoliko jezika, uz Boziju providnost.

Đuro Vidmarović, govoreći o književnosti Vlade Vladića, kazao je kako je autor nekoliko knjiga pjesama, te je u njima obradio i svoj ramski kraj. Kazao je da je kao književnik vrstan u refleksnoj lirici. Knjigom "Filozofija Karola Woytile", što je njegova doktorska distertacija, Vladić je zadužio teologiju. Kao polonist, s poljskog je preveo i Etiku Karola Woytile i njegovu knjigu "Put za mlade". Značajna je Vladićeva knjiga o fra Jeronimu Vladiću, franjevcu Bosne Srebrene.

"Izvorna pravednost Svetog Josipa" knjiga je za pohvalu, ali nije naišla na odjek u medijima. Zato je Vladić doživio napade ljevičara zbog knjige "General Drinjanin, Maks Luburić", no on i dalje piše, kazao je Vidmarović.

Gost Vlado Vladić upitao je se, citirajući Hajdelgera, što je to pjesništvo; najnevinije i najopasnije zanimanje. Ustvrdio je da pjesnici trebaju biti odgovorni za prikazivanje stvarnosti, vjerodostojno izlagati i bez straha imenovati stvari. Na upit što je katoličko pjesništvo, citat iz Evanđelja : "Zbog mog imena svi će vas zamrziti". Objašnjenje za izjavu "Čovjek sam koji boluje od čovjeka", Vlado Vladić je odgovorio da je to filozofski, da se boji čovjekove razjedinjenosti i izdajničkih poljubaca.

No, svi smo mi grešnici i nesavršeni, ali stijemimo ka božijem, glavna je izjava Vlade Vladića. Citirao je i oporuku Alojza Stepinca u kojoj kaže " Ostao sam da mi savjest bude čista"...

Boris ĆAVAR

tribina zagreb bogotrazitelj 1

 

tribina zagreb bogotrazitelj 2

 

tribina zagreb bogotrazitelj 3