Hrvatska
Typography

Na dan Svete Katarine, svijeća kraj fotografije Kate Šoljić. Ovako je započeo skup “Bosanska Posavina Vukovaru”, u organizaciji udruge “Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu” u Zagrebu. Kako je, pozdravljajući nazočne kazao Ilija Guberac, predsjednik udruge, Posavljaci ovako obilježavaju tri desetljeća okupacije Vukovara, jer ovaj grad nikad nije pao, on je okupiran.

3

No, dodao je Guberac, o Vukovaru moramo govoriti tijekom cijele godine i mladima prenositi to.

“Mi svojim životima najbolje svjedočimo i govorimo. Osobno sam dolazio u Posavinu i BiH i vidio entuzijazam na zgarištima. Vukovar su branili Hrvati sa svih strana i to svjedoči o hrvatskom zajedništvu, kazao je Zvonko Milas, uime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, inače Vukovarac i branitelj.

Ivo Kujundžić je obećao kako će HTV nastaviti s emisijama o Hrvatima u BiH. Program je nastavljen nastupima posavskih pjesnika s recitalom o Vukovaru. Nastupili su Martin Lukić, Mijo Vidaković, uz glazbu VIS Gavrani, obitelj povratnika iz Australije, inače iz Dervente, dvije sestre i brat Gavran.

6

Duboka je povezanost Bosanske Posavine i Vukovara

Anto Pranjkić je kazao kako su Posavina i Vukovar duboko povezani. U Vukovaru je poginulo stotinu i tri dragovoljca rodom iz Posavine. Bog, čovjek, obitelj i Domovina, taj četveroplet odlikuje Posavljake, a naši prijatelji iz Vukovara su danas ovdje, naglasio je Pranjkić.

“Danas slavimo Svetu Katu, a nikako ZAVNOH u BiH. Hrvatsko zajedništvo Hrvata RH i BiH branilo je Vukovar i obranilo Hrvatsku. Danas tu Hrvatsku svi poštuju, no moramo govoriti i o budućnosti. Hoćemo li očuvati svoju imovinu u Posavini, oživjeti naše crkve i identitet...Hrvati u RH i BiH su jedinstven narod, jer je svaki pedalj BiH i hrvatski, pa moramo graditi bolju budućnost, kazao je Branko Borković, Mladi Jastreb, posljednji zapovjednik obrane Vukovara.

O stradanju Posavljaka u prošlosti, kroz pjesmu Ante Bubala, najbolje je recitirao Ilija Guberac, predsjednik udruge organizatora skupa. Zvonkim pjesničkim glasom na koncu je Pejo Šimić, kazivao svoju pjesmu “Zašto šutiš Dunave” iz svoje osamnaeste zbirke pjesama. VIS Gavrani dvije sestre i otac su otpjevali poznatu pjesmu Vukovat …Vukovar…

Tekst i fotografija :Boris ĆAVAR

 

{jathumbnail off}