Hrvatska
Typography

Krvavi tragovi velikosrpske ideologije na kraju 20. stoljeća

U sklopu Sjećanja na Vukovar Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata u Zagrebu organizirala je promociju tri knjige Zlatka Pintera. U prostorijama UHDDR Pesčenica i GČ Pesčenica, uz suorganizatora UHDDR, Udrugu Obnova i Zavičajni klub Ban Josip Jelačić.

Knjige su to o stradanju Hrvata u Vojvodini sa osvrtom na posljednju KRVAVI TRAGOVI VELIKOSPRSKE IDEOLOGIJE NA KRAJU XX. STOLJEĆA. To je drugo dopunjeno izdanje u nakladi Zajednice.
Knjiga je to tiskana uz pomoć Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Predstavnik Ureda Oliver Duspara pozdravio je nazočne.

Ivo Martinović, predsjednik Zajednice Srijemaca, uime nakladnika kazao je kako su prve dvije knjige objavljene uz pomoć Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata, a drugo izdanje najnovije knjige u nakladi Zajednice. Zlatko Pinter je za tri desetljeća skupio i objavio 1800 stranica o stradanju Hrvata.
Nazočne su pozdravili uime domaćina Vlado Posavec, uime UHDDR Peščenica koji je pozvao na suradnju s veteranima koji dobro znaju za krvave tragove. Ladislav Planšić uime Udruge veterana 145. brigade HV Dubrava pozvao je na promociju knjige u zagrebačkoj Dubravi. Upečatljiv je bio dr. Ivan Anđelić Doktor vukovarski branitelj.

On je kazao kako je sa njim u obrani Vukovara bilo šest Srijemaca iz Kukujevaca, koji su znali da se neće vratiti u zavičaj. Zahvalio je autoru knjige što je zapisao hrvatsku povijest I to treba prenositi na mlade.
Uz voditelja Zlatka Žužića razgovor s autorom je vodio Marko Raič, mag.hist. On je kazao kako je Zlatko Pinter rođen i do 1991.živio u Plavni, veteran je Domovinskog rata, umirovljeni časnik HV I spisatelj. U najnovijoj knjizi Krvavi tragovi velikosrpske ideologije, na 830 stranica knjige ima 1160 referenci i bogatu bibliografija, a to je bez konkurencije.

Autor Zlatko Pinter kazao je kako je Vojvodina, danas sjeverna srpska provincija bila poligon za agresiju na Hrvatsku. Od početka 1991. započeli su Krvavi srpski tragovi. Preko rodne Plavne i hrvatskih sela jugoarmija je pucala na Vukovar, a on s obitelji bježao u Hrvatsku. Potvrđeno je osamnaest ubojstava u Vojvodini u cilju etničkog čišćenja.

U knjizi Krvavi tragovi velikosrpske ideologije autor opisuje srpske mitove od srednjeg stoljeća, Načretanije i novu velikosrpsku ideologiju osvajanja na staroj matrici svetosavlja je opisana. Nekad je trebala biti Velika Srbija a.danas SRPSKI SVET, no ideja je ista velikosprska. Knjiga pisana na znanstvenim metodama opisuje krizu od Kosova do danas te Domovinski rat. Svagdje su ostali Krvavi tragovi velikosrpske ideologije…

Boris ĆAVAR

PROMOCIJA KNJIGE ZLATKA PINTERA 6