Meditacije sestre Augustine
Typography

Poštovani čitatelji! Želja nam je da vam predstavimo knjigu sestre Augustine Barišić članice Družbe Klanjateljica Krvi Kristove i njene sadržaje koje je zabilježila u različitim situacijama života kojima svjedoči kao: žena, vjernica, redovnica i medicinska sestra. Ovdje ćemo redovno iznositi sadržaje jedne od njenih stranica.

PREDGOVOR:

Stranice knjige koju upravo otvaraš, dragi čitatelju, potvrdit će ovu početnu tezu. Doista, velika je moć ljubavi uopće, a nemjerljiv je domet što ga zahvaća Ljubav pisana velikim „Lj“, Ljubav koja je živi Bog. Upravo zahvaćenost tom Ljubavlju s. Augustina zabilježila je u različitim situacijama života kojima svjedoči kao: žena, vjernica, redovnica, medicinska sestra.

knjiga ljubav cini najlepsa cuda 900

Kao članica Družbe Klanjateljica Krvi Kristove, ostvaruje ono po čemu je bila prepoznatljiva njihova utemeljiteljica, s. Maria de Mattias. Nju je Ivan Pavao II. pri kanonizaciji 2003. godine nazvao „mističarkom i zanosnom ženom akcije“ koja je u evangelizaciji otvorila „nove putove ženine prisutnosti u Crkvi i ponudila originalne modele služenja Evanđelju.“ Da, o toj novoj prisutnosti svjedoče prepričana iskustva, razmišljanja i susreti u ovoj knjizi. Isprepliću književno štivo od nadahnuća – Riječi Božje i njezina promišljanja, preko duhovnih savjeta do primjenjene duhovnosti u bolnici i na Internetu. Govore o dodirljivoj Ljubavi koju i ti, dragi čitatelju, gotovo rukom možeš dohvatiti, pogledom prepoznati, srcem osvojiti. Pred tobom je rukopis Ljubavi!

Stil s. Augustine jednostavan je i životan: „Bog je sakrio dobro i lijepo u male stvari svakodnevice.“ Takva je uostalom i Ljubav o kojoj svjedoči. Primjećuje obične male ljude imajući za njih sućuti i suosjećanja. Pozorna je za detalje, poput boje očiju svojih junaka ili pak na glas s druge strane telefonske žice. Obiluje ohrabrenjima: „Ti si više od jedne uloge u životu. Tu gdje jesi, potreban si upravo ti, takav kakav jesi.“ Ne zaboravlja ni osjećaj odgovornosti: „Daruj svoj doprinos ovome svijetu koji ti je povjeren upravo u ovom trenutku.“ U razigranost duhovnosti i života, s. Augustina unosi i poruke koje su odjeknule Internetom kao areopagom koji je potreban nove evangelizacije. Društvene mreže ih, međutim, vrlo brzo razmjene, ali u nizanju informacija, takve poruke i potisnu. Stoga je dragocjeno sačuvati ih u knjizi, jer papir je vjerni čuvar zapisanih nadahnuća. Meditacije s. Augustine koje ćeš također pronaći u ovoj knjizi oslonjene su na Bibliju i pokazuju njezino razumijevanje Radosne vijesti kao konkretnog sadržaja od kojega i njezina duša živi. Pozvati te da budeš svjetlo može samo onaj tko i sam svjetli. Pozvati da budeš radost može onaj koji je radostan, pozvati na mir istinski može samo mirotvorac.

Poput vještog duhovnog terapeuta s. Augustina uvodit će te u pojedine životne epizode koje mogu biti i tvoje, zar ne? To se posebno odnosi na potresne priče iz bolničke prakse. Uz bolesničke postelje spoznala je svoje poslanje, tako slično onom Majke Terezije: „Sestro Augustina, nemojte tražiti misije u drugim dijelovima svijeta. Ovdje su vaše misije! Ovdje vas Bog želi. Upravo ovdje ispunja svoj plan s vama. Tu vas je Bog zasijao. Tu rastite, cvjetajte i rod donosite.“ Više puta, izravno ili neizravno, autorica nas upućuje na razlivenu Božju ljubav u nama, ljubav koja čini najljepša čuda. I baš ta čuda su potpis Ljubavi!

A kako je sve počelo? Da bismo razumijeli misli s. Augustine, potrebno je poznavati mozaik njezina života. Zbog toga knjiga započinje razgovorom što ga je sa s. Augustinom vodio dr. Ivo Balukčić. Odgovori pokazuju da je, poput svakoga od nas, i s. Augustina pozvana ostvarivati u sebi i oko sebe Božji naum. Pritom ne nedostaje Božjega poticaja kroz veličanstveno djelo Duha Svetoga koji, čovjeka vjerna Bogu, zaodjeva posvema "u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost" (Kol 3, 12). I na njezin se život mogu primjeniti riječi Ivana Pavla II. izgovorene u Dubrovniku 6. lipnja 2003. godine: „Neka vas svakodnevno iskustvo nezaslužene Božje ljubavi prema vama potiče na posvemašnje darivanje vlastitoga života kroz služenje Crkvi i braći, predajući Bogu u ruke sav svoj život, svoju sadašnjost i svoju budućnost.“

U Godini osoba posvećenog života (30. studenog 2014. - 2. veljače 2016.) ova knjiga s. Augustine otvara Ljubavi put u svakodnevici, te pokazuje što znači prisutnost Bogu posvećene osobe u svijetu. Vjerna je utemeljiteljici Družbe koja je željela da njezine sestre budu apostoli, svjedoci koji nastoje propovijedati Evanđelje svojim životom i riječima, da budu redovnice na nov način: vedro, veselo, svečano, dostojanstveno, a nadasve toplo ljudski i otvoreno za pomoć bližnjemu. Dostojanstvo, pak, svakoga čovjeka brani i promiče snagom razmatranja otajstva Krvi Kristove. Skromna, samozatajna, mirna i plemenita s. Augustina, za sebe će samo reći: „Koračam uskim putovima do onih kojima me Bog šalje. Podmećem rame onima koji trebaju ispustiti suzu i odložiti teško breme.“ I dok sve to radi, ujedno i zapisuje – da se ne zaborave tragovi razlivene Božje ljubavi prema nama. Mnogi traže čuda. Ova ovdje ne govore o spektakularnim događajima i nisu zabilježena kamerom niti fotoobjektivom. Ovo su čuda koja svakodnevici daju lice nade i ohrabruju. I potpisana su rukopisom jednostavne Ljubavi!

mr. Tanja Popec