Mišo Perak
Typography

Proljeće je mnogima od nas omiljeno godišnje doba i ove godine započinje 20. ožujka a završava se 21. lipnja kada počinje ljeto. Iako smo učili da proljeće počinje 21. ožujka, činjenica je da ove godine proljeće zapravo započinje 20. ožujka što će vas zbuniti, ali nije iznenađujuće. Proljeće astronomski započinje na proljetni ekvinocij, ravnodnevicu, kada su dan i noć jednaki, odnosno kada svijetli dio dana traje 12 sati, jednako kao i tamni dio dana.

Zapravo, proljeće koje započinje 21. ožujka za svoga života vjerojatno više nećete vidjeti, jer sljedeći put proljeće će započeti 21. ožujka tek 2101.

Proljeće je vrijeme kada se sve oko nas budi iz zimske uspavanosti. Dani postaju sve dulji i dulji, te se ima više vremena za ono što volimo. Čini se kako zemlja i priroda oko nas započinju disati punim plućima, donoseći pozitivno raspoloženje i optimizam svima koji to žele.

 1

Bez obzira na to što proljeće dolazi iznova svake godine, nikada se ne možemo zasititi njegove ljepote i njegovog optimizma. To je razdoblje kada se mnogi zaljubljuju, pričaju bez razmišljanja, pretvaraju svoje planove u djela, rade i govore ono što inače ne bi.

Proljeće je doba godine kada smo istinski svoji, kada sa sebe skidamo teške zimske kapute, a iz sebe izbacujemo teške zimske misli. Mnogi će od nas kroz proljeće očistiti dom, ali sebe te promijeniti svoje navike i sve ono što im otežava tijelo i dušu. Proljeće nas inspirira na promjenu, na ponovno rađanje ideja, perspektiva, obnavljanje prijateljstva i stvaranje novih.

Proljeće nam sugerira da se i mi možemo baš poput zemlje mijenjati, otvarati novim idejama, ostaviti one stare u zaboravu.

2

Proljeće je idealno godišnje doba za započinjanje novih aktivnosti, buđenje iz zimske pospanosti, jer je proljeće doba godine u kojem se sve budi i sve oživljava. Životinje se bude iz zimskog sna, a stabla se bude i cvjetaju.

Bez obzira slavili proljeće kalendarski, astronomski ili duhovno svi ćemo osjetiti kako je u zraku i među ljudima osjećaj novih početaka, uzbuđenja zbog novog rađanja prirode i svega onoga što nas očekuje u razdoblju pred nama.

Proljeće je izazovno razdoblje za sve ljude, potiče nas da ostavimo iza sebe prošlost kojom se ne ponosimo i pokušamo biti otvoreni za sve nove prilike pred sobom. Ipak, nepredvidivo i ćudljivo raspoloženje je ono na što trebamo biti spremni, svjesni da će ga proljetne radosti s lakoćom nadvladati.

6

Proljeće zapravo nije lagano, tada se priprema zemlja za sve ono što će se raditi u sljedećim mjesecima, međutim, većina će se složiti da nema ljepšeg godišnjeg doba od proljeća bez obzira na sve poteškoće i iznenađenja koja sa sobom nosi.

Budimo sretni što nas je Bog poživio da dočekamo još jedno životno razdoblje koje je pred nama!

Uz put vam prilažemo nekoliko divnih fotografija naše Posavljanke fotografiranih u mirnom kutu Locarna u Švicarskoj!

PRESS Posavina.org