Modriča
Typography

Da su ideja i edukacija ključ uspjeha dokaz je i voćar Sakib Sarvan iz Tarevaca u općini Modriča  koji se za vrijeme Domovinskog rata i svoga izbjegličkog boravka u Belgiji počeo baviti uzgojem trešanja. Inače je Sakib Sarvan po struci pravnik i prije rata je radio u Općini Modriča. Tokom rata je izbjegao u Belgiju, a prije pet godina se vratio u rodne Tarevce i odlučio se pokrenuti plantažu trešanja i u rodnim Tarevcima.

Tarevljanin Sakib Sarvan kaže da je trešnja jedna od najperspektivnijih voćnih vrsta, na domaćem, evropskom i svjetskom tržištu.

"Proizvodnja trešnje je perspektivan i isplativ posao i trešnja je jedina vrsta voća koje nema dovoljno na tržištima i stoga dostiže veoma visoke cijene koje su relativno stabilne i ne padaju. Uspjeh je zagarantiran, ako je voćar dovoljno educiran i ako prati suvremena kretanja u poljoprivredi.

sakib sarvan
Kaže kako je cijena svježe trešnje na belgijskom tržištu u maloprodaji osam eura, a cijena naveliko ne pada ispod pet eura. Sarvan ističe da je njegov voćnjak star tri sezone te da puni rod očekuje tek na šestu sezonu, a kaže da je, u protekloj sezoni, prinos koji je imao, prodao na domaćem tržištu i to po znatno višoj cijeni nego drugi proizvođači. Istaknuo je da je cijena njegove trešnje po kilogramu iznosila četiri KM.

Tarevačka plantaža je zasađena na podlozi gisela pet, koja je niskorastuća podloga. Dodaje da ta podloga daje bujnost stablu do 3,5 metara, što predstavlja berbu nadohvat ruke, a što paralelno daje krupnoću plodu do 32 milimetra i težine do 12 grama. Krupan plod ima veću potražnju, a samim tim i veću cijenu na inozemnom tržištu gdje vlada velika potražnja“.
Osim krupnoće ploda, podloga gisela pet smanjuje i troškove berbe, a Sarvan kaže da su troškovi berbe jedan od većih problema kod voćara.

Sakib danas uzgaja 20-tak najboljih sorti trešanja koje je zasadio na 30-tak dunuma zemlje i njegov zasad je danas najmoderniji na području BiH.

Sarvan je optimist i kaže da mu neće imati problema prodati trešnje i kada bude imao puni rod jer već ima nekakve dogovore s belgijskim otkupljivačima koji će preuzeti njegov proizvod.

A jedna od najznačajnijih stvari prilikom prodaje jest prodati direktno kupcu i ne ići preko posrednika. Sarvan smatra da posrednici uzimaju više novca nego poljoprivrednici koji ga proizvode.

Također kaže i da promjena klime negativno djeluje na trešnje, ali ponavlja da je edukacija ključ uspjeha te da za svaku situaciju ima rješenje.

Između ostalog, za zaštitu konkretno trešnje, izdvojio je biljne antifrize protiv mraza, gradne mreže i trešnjinu foliju, koje su, kako je kazao, trend koji spašava plantaže.

PRESS Posavina.org portala