Nada Koturić
Typography

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi odzvanjala je raskošnim glasovima Zbora Adoro na 11. slavljeničkom rođendanskom koncertu. Crkva je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. „Kao da sam u raju“, „bravo“, „savršeno i nestvarno“, „ovo je trebalo moći izvesti“, „Emocije su obuzele moje srce“ ...samo su neki od komplimenata koji su stizali od publike.

Osmjeh, radost, uzbuđenje, ali i poneka suza zbog izvedene pjesme, bile su dio te večeri. Pljesak koji je odzvanjao posavskom katedralom potvrda je da pjesmama Adoro uljepšava svakodnevicu Posavine, ujedno i poticaj za njihov daljnji rad.

zbor

Ponosni na Adoro

U prekrasnoj razglednici iz toliške crkve na koncertu je bio zamjetan veliki broj mlade publike. Koncert je ovo o kojem će se u javnosti dugo pričati, a mnoga velika središta kulture pozavidjeti jer malo koji zbor kao Adoro može privući tako brojnu i zahvalnu publiku koja istinski uživaju u notama koje im daruje ovaj posebni zbor koji pjeva iz srca i s ljubavlju. Gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić nije skrivao zadovoljstvo zbog djelovanja Zbora. U pozdravnim je riječima na koncertu izrazio veliki ponos koji osjeća kada se spomene Zbor Adoro koji, kazao je, na dostojan način predstavlja samostan i župu. na brojnim kulturnim manifestacijama i svetim misama. Najdraži nastupi Adoru su na svetim misama, a posebnost zvuka ovog zbora je u vokalnim aranžmanima koje, samo za njih, priprema njihova voditeljica.

zbor crkva

Pjesme koje izvode uskoro će ugledati i svjetlo dana u Pjesmaricama, čija je izrada u tijeku, kao podsjetnik i trag na njihov glazbeni put. Voditeljica zbora prof. Marija Nedić koja pomno sastavlja repertoar za svaki javni nastup, a posebice za rođendanski koncert, u emotivnom i iskrenom pozdravnom govoru zahvalila je svima na velikom odzivu na njihovo rođendansko slavlje, a nije skrivala ni veliki ponos na svoje članove.

Ljubav prema glazbi

A sve je krenulo na inicijativu fra Marijana-Miće Živkovića čiju je ideju pretvorila u zbilju voditeljica i dirigentica zbora prof. glazbe i voditeljica osnovne glazbene škole u Orašju Marija Nedić. Kroz zbor je prošlo preko 60 članova, i svi su ostavili velik trag. Mnogi članovi zbora su i obiteljski povezani (supružnici, sestre, rodbina), ali među svima vlada zajedništvo i prijateljsko ozračje, jer bez tog ne bi mogla stvarati i vježbati skupa. Probe pred koncert su svakodnevne danima, a tako je i pred nastupe, kažu nam u zboru i dodaju, samo oni koji glazbu vole i žive mogu na takav način djelovati.

zbor pro marija

Zbor je nastupao u BiH, Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj. Sada ih čini 25 članova među kojima je klavirska pratnja Marije Ilišević, a na gitari Mateje Mišković. Osim duhovne glazbe izvode i brojne strane i domaće hitove, te tradicijsku glazbu svoje, ali i drugih zemalja. Ostvarili su mnoge uspješne suradnje sa brojnim glazbenicima.

Radost zajedništva

-Ono zbog čega sve ovo radimo i zašto se toliko trudimo, jesu ova lica pred nama i hvala vam što nas podržavate, što nam dajete lijepe riječi koje su dovoljan poticaj da ustrajemo i dalje radimo. U ovom zboru je puno radosti, zajedništva, obiteljskog ozračja, rodila su se nova prijateljstva koja će, vjerujem, trajati cijeli život.

zbor crkva1

To je ono što je zbor i zborsko pjevanje. Možda su se, više nego mi, za ovaj koncert žrtvovale naše obitelji, jer mi smo bili na probama i pripremama, ali isplatilo se. Hvala svima, hvala gvardijanu, svećenicima i časnim sestrama na otvorenom srcu, koji nas prate na probama i koji su nam ustupili prostor za naš rad. Naši su rođendanski koncerti uvijek srčani s naše strane, važno nam je da proslavimo pjesmom i na dostojanstven način, kazala je uz ostalo prof. Nedić i pozvala mlade da im se u zboru pridruže.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić