Nada Koturić
Typography

Raskoš ali i neistraženi fenomen tradicijske kulture Hrvata u BiH iz segmenta nematerijalne kulturne baštine vodi neminovno do oraške Posavine u kojima još uvijek vrijedne posavke proizvode jedinstvenu u svijetu čipku. Prave su to riznice kulture i jedinstven u BiH fenomen nematerijalne baštine zbog izrade čipke tzv necanjem.

zvonko martic

Posavska čipka necanja je posebna jer se ne radi po uzorcima, svaka je čipka jedna nova priča, novi svijet. Još uvijek vrijedne ruke posavski izrađuju čipku na takav starinski način necanja koji je i u ovo doba iznimno cijenjen. Jedinstveni, prekrasni i nježni radovi čipkarstva izlaze iz ruku umješnih posavki iz Oštre Luke i Boka ,Luce Šošić, Mande Kopić, Kate Kopić i Ruže Pejić. Ponoseći se svojim čipkarskim umijećima, posavke uspješno promoviraju vrijednost čipke kao svojeg etnografskog blaga.

Jedinstveno necanje

Otvoreni Međunarodni festival čipke u Lepoglavu i ove godine pokazauje ljepotu stare jedinstvene, i široj javnosti još uvijek su nepoznate čipkarske tehnike ručnog rada – necanja. -Ovo je samo jedna kap u moru ljepote koju ima BiH, zaključuje Zvonko Martić, otac karmelićanin iz Duhovnog centra «Karmel sv. Ilije» iz Zidina kraj Buškoga jezera, dugogodišnji je ljubitelj tradicijske baštine Hrvata iz BiH.

udruga stecak

Ističe oraški kraj i njegovo neprocjenjivo kulturno blago, što Martiću predstavljaju iznova izazov za istraživanja. Sa Posavinom Martić ima posebnu povezanost koja je ostavila traga u njegovanju izvorne kulturne baštine u folklornim društvima, osobito u KUD-u Ravnica Oštra Luka. Nit suradnje nije prekinuta pa se svako malo o. Martić zaputi prema ravnici kako bi osvježio svoja istraživanja o kulturnom bragu Posavine.

Udruga „Stećak“

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH "Stećak" i ove godine organizirala je predstavljanje bh čipkarstva na Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi koji okuplja sve čipkarske centre iz Hrvatske i velik broj europskih čipkarskih centara. Ni ovoga puta nisu izostali uzorci posebnih čipkarskih tehnika Posavine. Dio je to projekta „Bosanskohercegovačka tradicijska kultura i nematerijalna kulturna baština kao dio europske kulture“.

snimanje cipke

Da bi se na najbolji mogući način predstavio taj dio naše nematerijalne kulturne baštine projekt je financijski podržalo Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Ljepota čipke je trajna

-Napravili smo video i fotografsko snimanje. Jasmin Fazlagić snimio je fotografije i video zapise o umijeću izrade dvije čipkarske tehnike u Oštroj Luci, u okolici Orašja. Jedna od njih je čipka izrađena tehnikom raspleta, ili kako je nazivaju u ovom kraju raspljeta.

udruga stecak1

Ovo je jedna od najstarijih čipki u Bosni i Hercegovini. Iako su mnoge žene u Bosanskoj Posavini izrađivale ovu čipku za ukrašavanje ženskih i muških nošnji danas ih je veoma malo koje poznaju i izrađuju rasplitane čipke. Luca Šošić je jedna od malobrojnih čipkarica koja još uvijek poznaje izradu ove čipke. Lucina je prva izradila rasplitanu čipku kao samostalan predmet od čipke. Njezine čipke izložene su na Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi od 10. do 12. rujna ove godine, kazao nam je o Zvonko. Uz čipku su izložene i umjetničke fotografije i video materijal o načinu izrade posavskih čipkarskih tehnika.

Za Posavinu.org piše Nada Koturićudruga stecak2