Nada Koturić
Typography

TOLISA - Mučenička smrt fra Lovre Milanovića jednako privlači današnje vjernike kao što je godinama privlačila pobožni posavski puk, a i šire, o čemu svjedoče brojne uslišane molitve, ozdravljenja. Bez obzira što ga crkva nije službeno proglasila svetim, glas o njegovoj svetosti (fama sanctitatis) ne jenjava već više od 200 godina.

tolisa fra joso 1024

Brojni vjernici posavskoga kraja okupljaju se svake godine u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici, a po tradiciji tamo hodočaste i brojni vjernici iz svih krajeva regije. Dolaze i katolici i pravoslavni i muslimani. Ljudi su od davnine uzimali s fra Lovrina groba grudice zemlje, nosili ih svojoj kući i njome trljali bolesni dio svoga tijela, uvjereni da će im mučenik fra Lovro pomoći u njihovim bolestima i raznim drugim nevoljama. Mnogi od njih su spremni posvjedočiti kako su njihove molitve bile uslišane. Umjetnici na poseban način progovaraju o mučeničkoj smrti sluge Božjega fra Lovre Milanovića. Izložbe su održane , najprije na Plehanu te u prostorima franjevačkog samostana u Tolisi, a prije toga održane su i mise u crkvama na Plehanu i u Tolisi.

tolisa fra josoo 1024

-Kao što se zlo najbolje pobjeđuje ljubavlju i opraštanjem, i kao što se ratne rane najbolje liječe duhovnom i materijalnom obnovom, tako se život obogaćuje i uljepšava likovnom umjetnošu. Izložbama želimo prije svega poručiti koliko je i danas fra Lovro prisutan u duhovnom životu i kod vjernika, a umjetnici to prenose na platno. To je njihov doprinos da fra Lovro Milanović što prije bude proglašen blaženim i svetim. Na Plehanu je fra Lovro Milanovic započeo svoj pastoralni rad u tadašnjoj župi Velika a izložbom o našem mučeniku progovaramo i u Tolisi. Misno slavlje i molitva po fra Lovrinom zagovoru jesu posebnu prigoda i da molimo za njegovo proglašenje blaženim i svetim, ali i za zdravlje i bolesnike, te da nas Gospodin po fra Lovrinom zagovoru očuva od koronevirusa i svake druge pandemije, kazao je fra Joso Oršolić koji je predvodio misno slavlje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi.

fra joso 900

Na kraju misnog slavlja u u Tolisi svi vjernici zajedno su molili, zbor je ispjevao fra Lovrin Himan li himnu. Vjernicima je predstavljen i katalog Prve medjunarodne likovne kolonije, večeri proze i poezije, a prije završnog blagoslova, blagoslovljene su krunice iz Zvornika-Srebrenice s nakanom da se moli za obraćenje i mir, duhovnu i materijalnu obnovu. Nakon sv. mise mnogi su došli u veliku dvoranu franjevačkog samostana u Tolisi kako bi pogledali postavljenu izložbu umjetničkih radova nastalih kroz rad Međunarodne kolonije u Tramošnici.

Za GIP piše Nada Koturić