Nada Koturić
Typography

Projekt u koji su uključeni mladi preko Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u suradnji s organizacijom iz Sjeverne Makedonije – Acta Non Verba, te organizacijom iz Albanije – Shokata Kombetare Edukim Per Jeten SHKEJ, značajno doprinosi povezivanju mladih iz regije, primjereno vremenu u kojem živimo, na digitalan način. U okviru projekta Scroll Down the Region održana je trodnevna digitalna razmjena mladih.

Petnaest sudionika

U ovoj razmjeni sudjelovali su mladi iz Travnika, Odžaka, Domaljevca, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Osim samog povezivanja mladih iz regije, cilj ovog projekta je bio predstaviti digitalne alate za komunikaciju kroz promociju ruralnog. Provedba ovog projekta započela je još u prosincu 2019., kada je nastala prvotna ideja povezivanja mladih iz partnerskih zemalja.

digitalna platforma

Zbog koronavirusa aktivnosti su bile privremeno odgođene do kolovoza ove godine. Kako i dalje nije bilo sigurno putovati u druge zemlje, Centar za mlade je odlučio, u dogovoru s partnerima, organizirati digitalno povezivanje preko Zooma. Naime, sve tri zemlje okupile su 15 mladih sudionika koji su kroz slične programe sudjelovali u radionicama, predavanjima, vježbama, ali i izletima te su na taj način učili više o svojoj zemlji, ali i modernim online alatima povezivanja kako bi svojim prijateljima iz susjednih zemalja na što bolji način približili svoju kulturu. Sve tri partnerske zemlje ponudile su svojim sudionicima jedinstvene prilike da kao skupina istražuju ruralna područja od kulturnog značaja u svojim zemljama te da uče kako preko digitalnih alata plasirati određeni sadržaj, objašnjava Minja Todorović iz Centra za mlade. Mladi su sudjelovali u radionicama, uz ostale, o temi osnova digitalne fotografije.

Jedinstvena platforma

Svi prikupljeni materijali tijekom ovih razmjena mladih u svim trima zemljama bit će iskorišteni prilikom izrade jedinstvene web-platforme scrollytelling, koja će pričati priču kroz video i fotozapise, a koja će biti prezentirana krajem studenoga ove godine. Organiziran je i online susret s dr. sc. Mirelom Badurinom, psihoterapeutkinjom i ravnateljicom BHIDAPA-e (Terapijski centar za zaštitu zdravlja djece, mladih i obitelji u BiH) te psihologinjom i psihoterapeutkinjom Sabinom Zijadić-Husić, koje su sa sudionicima razgovarale o temi adolescencije i svemu onome što dolazi u ovom burnom razdoblju s potpuno novim izazovima te na koji način se nositi s istim.•

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić